header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Help:Meewerken

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
HULPBOX
Direct naar Hulp bij
Artikel toevoegen Meewerken
Verhaal toevoegen Registreren en aanmelden
Afbeelding toevoegen Zoeken
Recente wijzigingen Navigatie
Uitgebreid zoeken Hulp bij afbeeldingen toevoegen
Zoeken naar afbeeldingen

Het digitale Huis van de Nijmeegse geschiedenis heeft als doel om zoveel mogelijk informatie, afbeeldingen en verhalen over de geschiedenis van Nijmegen te verzamelen en toegankelijk te maken. Iedereen kan ook zelf informatie of verhalen toevoegen.

Nadat u zich heeft aangemeld kunt u een nieuw artikel maken of niet-beveiligde artikelen bewerken of uitbreiden. Voor de juiste opmaak en indeling van artikelen moet u gebruik maken van de taal (code of syntax) van Mediawiki, vooral bekend van het gebruik in Wikipedia. Hieronder staan enkele tips voor het meewerken aan het opbouwen van deze digitale encyclopedie van de Nijmeegse geschiedenis. Met behulp van de Hulpbox rechts kunt u rechtstreeks naar een hulppagina of naar pagina's om inhoud toe te voegen.

Artikel bewerken

Voor het bewerken van een artikel moet u gebruik maken van de knop/tabblad 'bewerken' bovenaan de pagina. Deze knop is alleen zichtbaar als u bent aangemeld, anders staat hier 'brontekst'. U komt via 'bewerken' in een invoerscherm met daarin de tekst van het artikel en de codes voor de opmaak hiervan. Sommige artikelen, zoals die van de Canon van Nijmegen zijn beveiligd, en kunnen alleen door beheerders bewerkt worden.

Commentaar geven

Een aantal pagina's in Het digitale Huis is beveiligd. Deze artikelen kunnen niet bewerkt worden maar er kunnen wel reacties en toevoegingen bij geplaatst worden op de overlegpagina. Het is mogelijk om hier rechtstreeks reacties te plaatsen maar hiervoor dient u wel de juiste codes te kennen. Het heeft dan ook de voorkeur om het commentaarveld onder het artikel te gebruiken.

Het reactieformulier biedt dus de mogelijkheid voor het geven van meer informatie over het onderwerp dan in het beveiligde artikel. Hier kunt u, zonder kennis van de codes van WikiMedia, opmerkingen en toevoegingen plaatsen. Alle reacties komen in de overlegpagina te staan. Hier kunt u dus ook alle eerder gegeven commentaren op het betreffende artikel bekijken. Het is alleen mogelijk om een reactie te geven als u bent aangemeld.

Artikel toevoegen

Er zijn verschillende manier om een nieuw artikel aan te maken. U kunt het beste gebruik maken van 'Artikel toevoegen'. U krijgt dan eerst een keuzescherm met verschillende soorten artikelen. Na de keuze hiervan moet u de titel van het artikel invoeren waarna u in een invoerscherm komt met daarin al een sjabloon met de standaardopmaak en gegevens voor het betreffende soort artikel. U kunt hier dan zelf de gegevens die u heeft over de betreffende locatie of persoon toevoegen waarna er op een standaardwijze een pagina uit voortkomt.

Bij de andere manieren om een artikel toe te voegen, krijgt u geen sjabloon en dient u zelf de opmaak en indeling te verzorgen. Als u zoekt naar een artikel over een bepaald onderwerp en dit artikel bestaat nog niet dan krijgt u de optie om dit artikel aan te maken. In artikelen zijn sommige woorden rood. Dat geeft aan dat over dit onderwerp, locatie of persoon nog geen artikel beschikbaar is. Door op dit woord te klikken komt u in een invoerscherm zonder standaardopmaak. In beide gevallen kunt u bovenaan de pagina kiezen om van het keuzescherm en de standaardinvoer gebruik te maken. Om te zorgen voor een standaardisering van de artikelen heeft het de sterke voorkeur als u hiervoor kiest.

Op basis van het onderwerp is er onderscheid tussen verschillende soorten artikelen. U vindt hieronder enkele korte toelichtingen bij de soorten artikelen.

Locaties
Artikelen die over een locatie gaan, hebben in de standaarduitvoering een tabel met enkele vaste gegevens als plaats- en straatnaam.

Personen
Artikelen die over een persoon gaan, hebben in de standaarduitvoering een tabel met bijvoorbeeld het geboortejaar en de functie van de betreffende persoon.

Overige onderwerpen
Er zijn uiteraard nog andere onderwerpen waar een artikel over gemaakt kan worden. Voor deze artikelen is de opmaak grotendeels vrij. Wel zijn er voor elk artikel standaard kopjes voor afbeeldingen en bronnen opgenomen.

Om artikelen over een locatie, persoon of over een ander onderwerp toe te voegen kunt u het beste gebruik maken van de speciale pagina Artikel toevoegen.

Verhaal toevoegen

Het gaat in het digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis niet alleen om feitelijke artikelen maar ook om persoonlijke verhalen en mooie anekdotes. U kunt dus ook uw eigen herinneringen toevoegen.

Artikelen met persoonlijke verhalen en herinneringen kunnen het beste worden gemaakt in de eigen gebruikerspagina. Zie voor een toelichting de pagina Verhaal toevoegen.

Categorieën

Een artikel kan het beste gevonden worden als u dit aan een of meerdere categorieën toevoegt. U kunt zelf geschikte categorieën kiezen. Via het menu aan de linkerzijde kunt u de verschillende categorieën zien voor Wijken, Perioden en Onderwerpen.

Om een artikel in een bepaalde categorie te plaatsen, dient u de volgende code onderaan de tekst toe te voegen in het bewerkingsscherm:

[[Categorie: hier betreffende naam van de categorie]]

Bewerking controleren voor opslaan

Voordat u de pagina kunt opslaan, moet u eerst de bewerking controleren. De nieuwe pagina met de wijzigingen komt dan boven het invoerscherm. Vergeet niet om na de controle de pagina op te slaan via de knop helemaal onderaan!

Op spam te voorkomen moet bij het toevoegen van externe links in een artikel een zogeheten CAPTCHA worden ingevuld.

Afbeeldingen

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis vindt u een groot aantal afbeeldingen. Dit zijn in de meeste gevallen foto's, affiches of andere afbeeldingen uit de collecties en archieven van het Regionaal Archief Nijmegen en van Museum Het Valkhof. Net als de teksten zijn deze afbeeldingen beschikbaargesteld onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen Licentie, tenzij anders vermeld. Zie voor meer informatie de pagina over Auteursrechten.

U kunt bij nieuwe artikelen en verhalen ook zelf enkele afbeeldingen toevoegen. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is echter niet bedoeld om een groot aantal afbeeldingen in op te slaan en te tonen. Hiervoor kunt u beter gebruikt maken van speciaal daarvoor gemaakte internetpagina's als Flickr of Picasa. In uw artikel kunt u wel een verwijzing maken naar uw foto's op deze pagina. Bedenk ook goed dat u alleen afbeeldingen plaatst waar geen of uw eigen auteursrecht op berust en dat u instemt met het beschikbaarkomen hiervan onder de Creative Commonslicentie Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen Licentie.

Zie voor een toelichting de pagina Hulp bij afbeeldingen toevoegen.

Meer hulp

Voor een uitgebreide toelichting over het algemene gebruik van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kunt u het beste de hulppagina's van Wikipedia raadplegen.

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden