Expo: 475 jaar Stedelijk Gymnasium Nijmegen (verlengd)

Wanneer:
16 januari 2019 – 17 maart 2019 hele dag
2019-01-16T00:00:00+01:00
2019-03-18T00:00:00+01:00
Waar:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Expo: 475 jaar Stedelijk Gymnasium Nijmegen (verlengd) @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Om te vieren dat het Stedelijk Gym in Nijmegen 475 jaar bestaat trapt de school het jaar af met een voorstelling in de Vereeniging en een expositie in het Huis! 1544 wordt gezien als stichtingsjaar van de Latijnsche school  in Nijmegen. Waarschijnlijk was de school een opvolger van een school bij de Sint-Stevenskerk. In de 16e eeuw was er in Nijmegen een grote behoefte aan hoger opgeleide mensen. Een school die mensen kon gaan leveren voor de universiteiten. Het moest een kweekvijver worden voor juristen, bestuurders en doktoren.  Onder invloed van het humanisme veranderde de vorm van het onderwijs. Latijn moest de taal voor iedereen worden. De leerlingen zouden in stappen (klassen) worden onderwezen.

In een nieuw opgetrokken gebouw naast de Sint-Stevenskerk werd er onderwezen in Latijn, retorica, Frans en wiskunde. Het gebouw dat vandaag bekend staat als de Latijnse school was voorzien van beelden van de twaalf apostelen en werd daarom ook wel de apostolische school genoemd. Het gebouw werd in de eerste eeuwen ook wisselend gebruikt door onder meer het Sint-Nicolaasgilde en Spaanse, Franse en Hollandse soldaten. In de kelder zat zelfs korte tijd het stadsvleeshuis, maar de stank was voor de leerlingen niet te harden en het vlees kon er niet goed gekoeld worden.

In de 16e eeuw was er sprake van een echte bloeiperiode van de school. Er zouden zelfs meer dan 1000 leerlingen de school bezocht hebben. Dat waren alleen jongens; meisjes werden pas in de 19e eeuw toegelaten. Het leren gebeurde vaak zonder papier en dure boeken, kennis werd vooral via vers en rijm gestampt. Leerlingen waren verplicht om met elkaar Latijn te spreken.  Veel leerlingen vervolgden hun opleiding aan de universiteit van Köln.

Vanaf de 17e eeuw nam het aantal leerlingen van de Latijnse school af. De school was duur en de concurrentie met andere scholen in Nijmegen was groot. In 1842 veranderde de naam van de school van Latijnse school naar gymnasium. De moderne talen werden een belangrijker onderdeel van het lesprogramma. De school verhuisde in 1881 naar de Kronenburgersingel. In de 20e eeuw groeide het aantal leerlingen langzaam weer. Ook veel meisjes volgden nu het onderwijs. In 1930 verhuisde de school naar de Van Schevichavenstraat. De school omvatte negen lokalen. In de jaren 70 en 80 ontstond er een discussie over het voortbestaan van het gymnasium als zelfstandige school ondanks de groei naar 440 leerlingen. Desondanks bleef de school groeien en in de jaren 90 van de vorige eeuw werd duidelijk dat de school als zelfstandig gymnasium wel degelijk bestaansrecht had: de school groeide zo snel dat eind 1999 een nieuwe school werd gevonden aan de Kronenburgersingel. Vandaag de dag volgen meer dan 1300 leerlingen uit Nijmegen en de wijde omgeving onderwijs op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Nu al bijna 475 jaar lang!

(Op de afbeelding: Steendruk van de Latijnse School en de St. Stevenskerk, door Johannes Franciscus Christ (1850); reproductie uit de collectie van het RAN)