Expo: Before We Forget [VERLENGD!]

Wanneer:
18 mei 2019 – 3 augustus 2019 hele dag
2019-05-18T00:00:00+02:00
2019-08-04T00:00:00+02:00
Waar:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Kosten:
Gratis
Contact:
Anneliek Peters

Let op: deze expositie is verlengd t/m 3 augustus!

Iedere dag verdwijnen er stukjes Nijmeegse geschiedenis. Niet in de zin van een historische bron, maar juist de Nijmegenaren die ondertussen op leeftijd zijn. Allemaal mensen die vol zitten met verhalen over de Tweede wereldoorlog, de wederopbouw van Nijmegen, de Nijmeegse samenleving, de gebruiken en de normen en waarden van vroeger. Allemaal verhalen die uiteindelijk verloren zullen gaan als ze niet bewaard worden.

Iets wat Anneliek Peters, een jonge maker uit Nijmegen, doodzonde zou vinden. Uit eigen ervaring weet ze hoe pijnlijk en onnodig het is om verhalen te verliezen. Ze wil de Nijmegenaren daarom inspireren om te luisteren naar hun naasten die op leeftijd zijn en te vragen naar hun verhalen. Met dit doel is zij het afgelopen jaar er op uit getrokken om de ouderen die ze kent te interviewen en om te ervaren welke fantastische, onverwachte en emotionele verhalen er worden verteld door de generatie van ooggetuigen.

 

Expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis:

BEFORE WE FORGET is de expositie die hieruit voortgekomen is en zal van 18 mei tot 3 juni te zien zijn in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De verhalen uit de periode 1940 t/m 1970 van vijf ooggetuigen staan centraal en worden op een unieke manier toegankelijk gemaakt om te beluisteren in een huiselijke sfeer, waardoor je als bezoeker het gevoel krijgt dat de ooggetuige zelf het verhaal aan je vertelt.

Deze expositie is het startpunt van het gelijknamige project waarmee de komende jaren aandacht gevraagd wordt voor het belang van het verzamelen van de verhalen van een uitstervende generatie. Dit alles om onze kennis over de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw vanuit de beleving van ooggetuigen verder uit te breiden en openbaar beschikbaar te kunnen maken. Hierdoor gaan de verhalen na het overlijden van de verteller niet verloren en worden ze toegankelijk voor geheel Nijmegen.

Ook u kan hieraan bijdragen! Door de leeftijd van de ooggetuigen is er haast bij geboden om deze interviews af te nemen. Tijdens de expositie kan men zich dan ook vrijblijvend aanmelden om deel te nemen aan het project door zelf interviews af te nemen bij hun naasten, waarmee ze toegang krijgen tot een aantal hulpmiddelen, zoals een website met praktische informatie en het cursuspakket dat vanaf september ontwikkeld zal worden. Immers geldt hoe meer deelnemers BEFORE WE FORGET krijgt, hoe meer interviews er gedaan kunnen worden, en hoe succesvoller het project zal zijn.

 

Opening

De expositie zal op zaterdag 18 mei 2019 feestelijk geopend worden. Paul van der Flier (expert op het gebied van oral history bij het Regionaal Archief Nijmegen) zal de expositie om 14:00 inleiden met een kleine lezing over het vakgebied, waarna er met de aanwezigen geproost zal worden op de start van BEFORE WE FORGET.

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, de Gemeente Nijmegen, het Regionaal Archief Nijmegen, de Verhalenbank en de opleiding Interdisciplinary Arts aan de ZUYD Hogeschool Maastricht.

 

Over Anneliek:

Ik ben Anneliek Peters, 23 jaar oud, ik kom oorspronkelijk uit Nijmegen en ben al sinds ik iets interessant kan vinden geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Ik ben een interdisciplinair maker, wat wil zeggen dat ik de kunstvorm die ik gebruik voor een project laat afhangen van de inhoud van een project. Op basis van een onderwerp maak ik een concept, waarbij ik kijk naar de passendheid van een discipline, maar ook locatie, publiek, materialen, etc. etc. Dit heb ik geleerd bij de opleiding Interdisciplinaire Kunsten aan de ZUYD Hogeschool in Maastricht.

De motivatie om BEFORE WE FORGET te starten is het voorkomen dat verhalen verloren gaan. Ik ben zelf vorige zomer tijdens de Vierdaagsefeesten mijn oma kwijt geraakt aan een aneurysma, wat natuurlijk enorm plotseling was. Een paar weken na haar dood realiseerde ik me dat ik niet alleen haar kwijt ben, maar ook de verhalen die ze nooit heeft verteld omdat we er niet naar vroegen. Ze zat namelijk altijd net als wij stilletjes te luisteren naar de verhalen van mijn opa, en trok haar mond alleen open als hij weer eens te veel overdreef of de verhalen te vies werden voor kinderoren. Doodzonde! Want deze vrouw woonde aan de Lindenberg ten tijde van het bombardement, zat op school bij de zusters van JMJ, en woonde aan de Waalkade ten tijde van Nijmegen Frontstad. Het enige verhaal dat ik ken is dat ze uit de school is gered, minuten voordat het bombardement plaatsvond, omdat haar moeder een naar onderbuikgevoel had.

Kortom, ik baal ervan dat ik er nooit naar gevraagd heb, en ik hoop met de expositie anderen te inspireren om mee te doen met het project. Om samen, als Nijmegenaren, de resterende ooggetuigen zo snel, zo goed en zo inclusief mogelijk te interviewen. Niet alleen over de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen de mensen die graag in de spotlights staan. Niet alleen de rijken, of juist de armen. Niet alleen de goeierikken, maar ook de bad guys.