Expo + Lezing: Nijmeegse Gemeentewerkers en hun nieuwjaarsprenten

Wanneer:
23 december 2020 – 10 januari 2021 hele dag
2020-12-23T00:00:00+01:00
2021-01-11T00:00:00+01:00
Waar:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Kosten:
Gratis
Expo + Lezing: Nijmeegse Gemeentewerkers en hun nieuwjaarsprenten @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Een nieuw jaar is al sinds mensenheugenis de gelegenheid om elkaar het beste te wensen. Die wensen worden op allerlei manieren verpakt. Zo gingen arbeiders in dienst van de Nijmeegse overheid vroeger langs de deuren met gedrukte verzen, wensen en liederen. Daarvan zijn er enige tientallen overgeleverd, bijna altijd met een prachtige tekening of litho. Die gemeentewerkers hadden het niet breed  en met de verkoop aan de deur van de prenten verdiende men rond de feestdagen een centje bij om de koude winterdagen door te komen. Het gaat dan over klepperlieden, askarlieden, lantaarnaanstekers, gasstokers, torenwachters, klokkenluiders, wegwachters, stadsvishakkers, stadsomroepers en sleepkoetsiers die langs de deuren gingen.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis stelt de prenten met de verzen tentoon van 23 december 2020 tot 10 januari 2021. Daarbij wordt dit nieuwjaarsgebruik verder belicht en krijgen de beroepen en de tijdsomstandigheden alle aandacht. Een aantal liederen met sociale achtergrond is door een muziekgroep op oude melodieën gezet en die zullen worden uitgevoerd bij de opening van de expositie. Ook zullen René van Hoften en Hans Wegman kort het gebruik van de nieuwjaarsprenten toelichten.

Je kunt op 23 december én 10 januari om 14.00 uur en om 16.00 uur terecht voor een korte lezing en muziek. Als gevolg van corona is voor de lezingen een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Een reservering is niet verplicht, maar stelt je wel garant van een plaats. Reserveringen kun je doorgeven via: huisnijmeegsegeschiedenis@nijmegen.nl. Laat ons daarbij s.v.p. weten hoeveel plaatsen je wilt reserveren en of je de plaatsen voor een gezelschap uit één huishouden of verschillende huishoudens reserveert.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld en ingezet om ons tentoonstellingen- en activiteitenaanbod nog aantrekkelijker te maken.

 

Kijk voor de actuele openingstijden op onze website www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl .

Je kunt reserveren via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/reserveren  of via een reserveringsformulier in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

 

Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op het Mariënburg 26, in het hartje van Nijmegen.

Indien je in de coronarisicogroep valt en een bezoek wilt brengen aan onze tentoonstelling, neem dan contact op via ons e-mailadres huisnijmeegesegeschiedenis@nijmegen.nl . Wij zullen in samenspraak buiten openingstijden een veilig en passend moment zoeken voor je bezoek.

Het pand is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig bij je bezoek, neem ook dan contact op via eerder genoemd e-mailadres.