Geschiedeniscafé: Kleren maken ‘t kind

Wanneer:
19 mei 2017 @ 17:00 – 19:00
2017-05-19T17:00:00+02:00
2017-05-19T19:00:00+02:00
Waar:
Van ’t Lindenhoutmuseum
Scherpenkampweg 58
Nijmegen
Kosten:
Gratis
Contact:
Geschiedeniscafé Nijmegen
Geschiedeniscafé: Kleren maken ‘t kind @ Van ’t Lindenhoutmuseum

Het Nijmeegse Geschiedeniscafé is dit keer te gast in het Van ’t Lindenhoutmuseum, gevestigd in de kapel van de vroegere Weesinrichting Neerbosch. Op het programma staan korte lezingen en een prikkelende column. En natuurlijk is er alle gelegenheid om ‘historische nieuwtjes’ uit te wisselen.

Zo staat er onder andere op het programma: de lezing ‘Kleren maken ’t kind’ door Anne-Marie Jansen en Jacoline Zilverschoon.

Het Van ’t Lindenhoutmuseum staat op de plek van de voormalige Weesinrichting Neerbosch, ooit bevolkt door 20.000 jongens en meisjes. Het weeshuis onderscheidde zich van andere weeshuizen, onder meer doordat de kinderen er geen uniformen droegen. Binnenkort opent in het museum de tentoonstelling ‘Kleren maken ’t Kind – Uniformiteit en diversiteit’. De expositie spiegelt het historische verhaal van Neerbosch met het werk van de Nijmeegse fotografe Annie van Gemert. Haar foto’s vertellen het beeldverhaal van schooluniformen in het onderwijs in Vlaanderen. Een groot contrast met de diversiteit aan kleding op de historische foto’s van Neerbosch.

Conservator Anne-Marie Jansen en educatief medewerkster Jacoline Zilverschoon vertellen over leven en kleding van de wezen.