Herdenking Bombardement 1944

Wanneer:
23 februari 2019 – 24 februari 2019 hele dag
2019-02-23T00:00:00+01:00
2019-02-25T00:00:00+01:00
Waar:
Mariënburgplein
Kosten:
Gratis

Rondom de herdenking van het bombardement van 1944 zijn er dit jaar diverse activiteiten op en rond het Mariënburgplein.

Bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gedurende het hele weekend een fototentoonstelling te zien van Bregje Jaspers met foto’s van vóór en na het bombardement. Op zaterdag 23 februari wordt dit aangevuld met verschillende videoportretten van oorlogsdoden, verzorgd door de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen.

Op zondag 24 februari zijn er twee bijeenkomsten in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis:

  • Interview met een ooggetuigen – Om 13:30 uur (inloop vanaf 13:15 uur) start een bijzonder programma waarbij de herinneringen van Addy Hendriks aan de oorlog centraal staan. Addy maakte als meisje het verwoestende bombardement van 22 februari 1944 mee. Als door een wonder werd ze gered uit de getroffen Montessorikleuterschool. Auteur Bart Jansen verzorgt het interview. De voorafgaande lezing zal verzorgd worden door historicus Martijn Vermeulen (Stadswandeling Nijmegen).
  • Boekpresentatie “De Schommel” – Om 15.30 uur wordt in het Huis de roman De Schommel gepresenteerd. Het is een bijzonder boek, omdat de Nijmeegse schrijfster Pauline van der Lans ruim drie jaar geleden overleed en de uitgave en presentatie van het boek aan haar partner Gerard Schaafsma moet overlaten. Maar ook bijzonder, omdat de stad Nijmegen de hoofdpersoon is, met het monument De Schommel in het hart van de stad als centrale plaats. De roman speelt in Nijmegen in november 2005, in de dagen rond de moord op de activist Louis Sévèke. In de levens van zeven Nijmeegse vrouwen, die elkaar steeds toevallig ontmoeten, spelen deze schok, de Piersonrellen in de jaren tachtig en vooral het bombardement op 22 februari 1944 een grote rol. De recente trauma’s van Nijmegen worden zo invoelbaar in de persoonlijke verhalen, waarin het verdriet aanwezig is, maar ook humor en de liefde in de verbinding tussen mensen. Pauline van der Lans biedt ons in De Schommel hoop en vertrouwen, zoals Titus Brandsma, de grootste Nijmegenaar aller tijden, in zijn streven naar rechtvaardigheid.

Voor het volledige programma van het Mariënburg, zie het onderstaande blokkenschema (klik om te vergroten).