Het Nijmeegse Geschiedeniscafé: Huis Hohenstaufen

Wanneer:
17 november 2017 @ 17:00 – 19:00
2017-11-17T17:00:00+01:00
2017-11-17T19:00:00+01:00
Waar:
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
Kosten:
Gratis
Contact:
Nijmeegse Geschiedeniscafé
Het  Nijmeegse Geschiedeniscafé: Huis Hohenstaufen @ Museum Het Valkhof

Vrijdag 17 november is er weer een nieuwe editie van het Nijmeegse Geschiedeniscafé.

Het Nijmeegse Geschiedeniscafé reist zoals gebruikelijk door heel Nijmegen en wordt ditmaal gehouden in het Valkhofmuseum. De toegang is gratis en het café duurt van 17.00 tot 19.00 uur. Op het programma staan twee korte lezingen en natuurlijk is er alle gelegenheid om de laatste ‘historische nieuwtjes’ met elkaar uit te wisselen.

Deze editie staat het huis Hohenstaufen centraal, met als onderwerpen:

  • Het Valkenboek (Ben Crul)
    Rooms Keizer Frederik II van Hohenstaufen (1194-1250) was de kleinzoon van Frederik Barbarossa en de zoon van de in Nijmegen op het Valkhof geboren Hendrik VI. Aan het einde van een tumultueus leven dat zijn tijdgenoten verbijsterde schreef hij het Valkenboek, De Arte Venandi cum Avibus. In dit omvangrijke ornithologische handboek hanteerde hij een strikt seculier en empirisch wetenschappelijk denkkader. Frederik noemde de naam God nergens in zijn werk, in tegenstelling tot andere middeleeuwse natuurwetenschappers bij wie empirie en theologisch dogma vaak een niet te ontwarren kluwen vormden. Fabeldieren en astrologie komen in het boek niet voor.
    Het werk van de keizer, die voor veel van zijn tijdgenoten als een ketterse hedonist gold, werd in de eeuwen na zijn dood vrijwel volkomen genegeerd. Tegenwoordig dringt steeds meer door dat Frederik zijn tijd ver vooruit was. Hij brak met het paradigma van zijn tijd en hanteerde een wetenschappelijk model dat nog steeds valide is.
  • Hohenstaufen in Nijmegen (Huub Kurstjens)
    Het grote belang van Nijmegen in de middeleeuwen komt onder meer tot uiting in de interesse die de vorsten uit het huis Hohenstaufen voor de stad toonden. Rooms Keizer Frederik I Barbarossa stichtte op de resten van de palts van Karel de Grote een indrukwekkende burcht: Het Valkhof. Zijn kleinzoon Duits Koning Hendrik (VII) maakte Nijmegen een van de vier Rijkssteden van het Duitse Rijk met een markt- en muntrecht. Een uitverkiezing die geen enkele andere stad in de Lage Landen te beurt viel. Het stadswapen, gesierd met de tweekoppige adelaar, herinnert daaraan. Ook actuele discussie over  de eventuele herbouw van de donjon staat in teken van het legendarische Duitse vorstenhuis. Naar verwachting zal ook binnenkort een zogenaamde Stauferstèle het Valkhof sieren. Tekenen dat Nijmegen de Hohenstaufers nog niet vergeten is!