Open MonumentenDag 2018

Wanneer:
8 september 2018 – 9 september 2018 hele dag
2018-09-08T00:00:00+02:00
2018-09-10T00:00:00+02:00
Waar:
Nijmegen
Contact:
Open MonumenteDag Nijmegen
Open MonumentenDag 2018 @ Nijmegen

In het weekend van 8 en 9 september vindt de 32e editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland met als landelijke thema ‘In Europa’.

Door de eeuwen heen zijn de Nijmeegse en Europese geschiedenis steeds met elkaar verbonden geweest. Denk aan de rol van Nijmegen ten tijde van Karel de Grote, of als centrum van Europa bij de vredesonderhandelingen in 1678-1679. Nijmegen was frontstad tijdens Operatie Market Garden en is dit jaar Duurzaamste Stad van Europa.

Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Open Monumentendag heeft daarom dit jaar het thema `In Europa`, om de internationale aspecten van ons erfgoed aandacht te geven.

Een groot deel van de historische relatie met Europa heeft te maken met de strategische ligging van Nijmegen. Keizers, hertogen en koningen wilden Nijmegen bezitten om vanuit hier hun macht te kunnen verdedigen of uit te breiden. Nijmegen is hierdoor steeds onderdeel geweest van machtige rijken, zoals het Romeinse Rijk, het keizerrijk van Karel de Grote en het Habsburgse Rijk .

De rijke Nijmeegse geschiedenis is nog op veel plekken in de stad zichtbaar. Tijdens Open Monumentendag is een groot deel van deze locaties toegankelijk voor publiek, waarbij extra aandacht is voor erfgoed dat een relatie heeft met de strategische ligging: denk aan de Kronenburgertoren, het stadhuis (met bijzondere tapijten speciaal voor de Vrede van Nijmegen geweven) en de bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er diverse thema lezingen in o.a. het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, de Stevenskerk en de Waagh. Ook is er een fietstocht voor jong en oud langs Nijmeegs militair erfgoed en een tekenworkshop voor kinderen.

Kom dus allemaal op 8 en 9 september het Europese verleden van Nijmegen ontdekken!

Het volledige programma voor Nijmegen en omgeving vindt u hier!