Pop-up museum ‘’Zij/Hij in Nijmegen: voorbij de stereotypen’

Wanneer:
4 oktober 2019 – 31 oktober 2019 hele dag
2019-10-04T00:00:00+02:00
2019-11-01T00:00:00+01:00
Waar:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Contact:
024Geschiedenis

Wat is het geworden: jongen of meisje? Dat is vaak de eerste vraag wanneer een kind geboren is. Waarom willen we dat eigenlijk weten? Maakt het iets uit? Ja, zeker wel. Achter die simpele vraag zit een wereld van veronderstellingen over te verwachten eigenschappen, taken en levenslopen van jongens en meisjes.

Die veronderstellingen projecteren we niet alleen op nieuwe generaties, maar ook terug op het verleden. Terecht? Dat is nog maar de vraag. In deze editie van 024geschiedenis gaan we op zoek naar alternatieven voor de stereotype tweedeling in zij / hij.

Mannen als machthebbers? Niet altijd. Denk maar eens aan de beroemde keizerin Theophanu aan wie we Nicolaaskapel te danken hebben. Vrouwen die sieraden dragen? Niet altijd. De opgegraven middeleeuwse skeletten met sieraden uit Lent blijken van mannen te zijn. We maken kennis met ondernemende vrouwen en zorgende mannen. Met vrouwen op de barricades en mannen in jurken.

Vrouwen en mannen van een tiental Nijmeegse organisaties werkten eendrachtig samen om deze tentoonstelling over stereotypen in de Nijmeegse geschiedenis mogelijk te maken.

Kijk, lees en laat u verrassen!