Portret oorlogsdode Wilhelm Lorey

Wanneer:
23 maart 2017 @ 16:00
2017-03-23T16:00:00+01:00
2017-03-23T16:15:00+01:00
Waar:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Kosten:
Gratis
Contact:
Oorlogsdoden Nijmegen
Portret oorlogsdode Wilhelm Lorey @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Historisch onderzoeker Bart Janssen houdt op donderdag 23 maart om 16.00u een lezing over de Nijmeegse Duitser Wilhelm Lorey. Dit is het 13e portret dat geplaatst zal worden in de serie ‘Nijmeegse oorlogsdode’.

Wilhelm Lorey, zoon van Otto Lorey en Dina Lennartz, werd op 18 februari 1915 in Frankfurt in Duitsland geboren. Zes maanden later, op 19 augustus 1915, kwam zijn vader door oorlogshandelingen in de Eerste Wereldoorlog om het leven. Alexander Lorey, de broer van Otto, werd voogd over zijn neefje Wilhelm.

Na vijf jaar hertrouwde de weduwe Dina Lorey-Lennartz met de Nederlander Thomas Rosskopf, de latere directeur van Willem Smit Nijmegen. Het echtpaar verhuisde naar Nijmegen, waar Dina direct actie ondernam om voor haar Duitse zoon Wilhelm het Nederlanderschap aan te vragen. Jarenlang bleef zij dit volhouden, maar haar pogingen bleven vruchteloos door de voortdurende tegenwerking van de Duitse voogd.

In Nijmegen bezocht Wilhelm de lagere school en de HBS en vervolgens ging hij in Wageningen studeren, maar de Duitse voogdijraad en de Duitse autoriteiten hielden hem nauwlettend in de gaten. Eind jaren dertig werd hij onverwacht onder de Duitse wapenen geroepen. Dit tot groot ongenoegen van zijn moeder en zijn verloofde, die direct de verloving verbrak.

Na juni 1940, de Duitse inval in Frankrijk, schreef hij zijn familie vanuit Parijs en een klein jaar later kwamen zijn brieven uit Griekenland. In haar antwoorden haalde zijn moeder in de felste bewoordingen uit naar Hitler en zijn oorlog. In diezelfde strekking schreef zij ook aan haar drie zussen in Frankfurt, die hun trots op Wilhelm niet onder stoelen of banken staken. Zij besefte te laat, dat haar brieven onderschept waren en in de zomer van 1941 werd zij om haar anti-Duitse houding gearresteerd en twee weken in het Huis van Bewaring in Arnhem opgesloten.

Wilhelm werd vervolgens naar het oostfront in Zuid Rusland gestuurd, waar hij op 25 september 1941 bij de Zee van Asov sneuvelde. Volgens zijn Duitse tantes was hun neef om de felle anti-Duitse houding van zijn moeder naar Rusland gestuurd.