Reizende expositie: Verhalen rond de Rivier de Waal

Wanneer:
1 augustus 2017 – 27 augustus 2017 hele dag
2017-08-01T00:00:00+02:00
2017-08-28T00:00:00+02:00
Waar:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Kosten:
Gratis
Contact:
Besiendershuis

Vanaf 1 augustus t/m 12 november gaat de expositie ‘Besiendershuis & Rivier de Waal’ plus de verhalenbank op reis. Locaties langs de Waal worden bezocht, zoals onder andere het fascinerende schippersmuseum (BC De Grote Rivieren) in Heerewaarden en het schilderachtige Dijkmagazijn in Beuningen.
Het Besiendershuis wil met deze reizende tentoonstelling plus verhalenbank, het leven rondom de Waal nu én in het verleden, verbeelden. Samen met schrijver en schipperszoon Frank Antonie van Alphen wordt de betekenis van de rivier voor Nijmegen, tot leven gebracht.

Bij deze tentoonstelling hoort ook een Verhalenbank die het leven aan en met een rivier vastlegt. In de Verhalenbank verzamelen we getuigenissen van oud-bewoners die vertellen over het leven en de saamhorigheid in de vroegere Benedenstad en het harde leven van de kaaisjouwers rond de rivier. Maar ook halen we de schippers en vissers voor de microfoon en hoor je verhalen over de kwaliteit van het Waalwater, schipperskinderen op internaat en leven aan boord van een schokker. Het startte met Nijmeegse verhalen, maar inmiddels is het leven aan de rivier van Zaltbommel tot Lobith onderwerp. Nu is de tentoonstelling op reis en groeit de Verhalenbank gestaag met bijdragen van oost naar west.

Ze zijn te beluisteren via http://www.besiendershuis.com/verhalenbank

De hele maand augustus kunt u genieten van de expositie in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis.

Op zaterdag 19 augustus, vanaf 15.00u, verzorgt het Besienderhuis tevens een lezing van Frank Antonie in het Huis. Hij zal ons trakteren op smeuïge verhalen en laten ervaren hoe de kaaisjouwers de welvaart letterlijk naar de Nijmeegse Bovenstad tilden.