Tussen Heilige en Hoer: verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog

Wanneer:
18 mei 2017 @ 19:00 – 21:00
2017-05-18T19:00:00+02:00
2017-05-18T21:00:00+02:00
Waar:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Kosten:
10 euro (5 euro voor studenten)
Contact:
Vlaams Cultureel Kwartier
Tussen Heilige en Hoer: verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Door het enorme aantal zieken en gewonden dat de slagvelden van 1914-1918 opleverde, stroomden allerlei vrouwen toe om die zieke en gewonde soldaten in de nood bij te staan en te verplegen: gediplomeerd, maar merendeels niet gediplomeerd. Wat deden zij? Met wat voor ziekten en verwondingen kregen zij te maken? Wat mochten zij, en wat mochten zij niet? Waarom niet? Wat deed dat werk met hen? En: hoe werd er op hen gereageerd, op deze vrouwen in een mannenwereld?

Zoals de titel ‘Tussen heilige en Hoer’  al aangeeft, liepen die reacties nogal uiteen. In deze lezing van kenner bij uitstek van de medische zorg in de Eerste Wereldoorlog, Leo van Bergen, schrijver van Zacht en Eervol: Lijden en Sterven in de Grote Oorlog, zullen al deze aspecten, en nog veel meer, aan bod komen. De lezing zal gevolgd worden door het laatste uur van de film Testament of Youth, naar de gelijknamige autobiografie van oorlogsverpleegster Vera Brittain.

Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel  sterk aangeraden, gezien het beperkte aantal plaatsen. Dit kan via het Vlaams Kwartier (info@vlaamskwartier.nl) of rechtstreeks bij de spreker (l.vanbergen@kpnmail.nl).