Agenda

jun
1
ma
Het Huis zoekt vrijwilligers! @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
jun 1 – dec 31 hele dag
Het Huis zoekt vrijwilligers! @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Het Huis zoekt vrijwilligers! Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland? Wil je graag een bijdrage leveren aan de stad en haar geschiedenis? Vertel je graag over je passie?

Meld je dan nu aan als vrijwilliger bij het Huis van de Nijmeegse geschiedenis!

Hieronder zie je welke vacatures momenteel openstaan:

okt
1
do
Kinderactiviteit: Mons en Mari
okt 1 – nov 1 hele dag
Kinderactiviteit: Mons en Mari

Samen met Mons en Mari reis je door de geschiedenis van Nijmegen en hoor je leuke verhalen!

De app neemt je mee langs vier verschillende locaties op het Mariënburgplein: Bibliotheek De Mariënburg, Arthouse LUX, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Regionaal Archief Nijmegen. Bij elke locatie hoort een apart hoorspel. In deze hoorspelen maak je kennis met Mons en Mari, twee kinderen van tien jaar die eeuwen geleden te vondeling zijn gelegd bij het klooster en zijn opgevoed door nonnen. In de eeuwen die volgen, blijven ze telkens weer opduiken op het plein en haalden ze streken uit met de bewoners.

Deze app (Mons en Mari) is voor kinderen vanaf 7 jaar en gratis te downloaden via de Play store of de Appstore.

Pop-up Museum 024Geschiedenis @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
okt 1 – nov 1 hele dag
Pop-up Museum 024Geschiedenis @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis zal historisch Nijmegen ook dit jaar weer alles uit de kast trekken voor een weekend vol leuke en leerzame evenementen, met als thema dit jaar: Oost/ West. Met het oog op de huidige maatregelen zal het dit jaar een andere editie worden dan voorgaande jaren, maar dat zal niet in de weg staan van de verschillende artikelen, films en live streams die dit jaar online zullen verschijnen. Daarnaast is de pop-up tentoonstelling gedurende de hele maand wél fysiek te bezoeken in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld en ingezet om ons expositie- én activiteitenaanbod nog aantrekkelijker te maken. Kijk voor actuele openingstijden op onze website.

Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op het Mariënburg 26 in het hartje van Nijmegen.

Indien je in de coronarisicogroep valt en toch een bezoek wilt brengen aan onze expositie, neem dan contact op via huisnijmeegsegeschiedenis@nijmegen.nl. Wij zullen in samenspraak een veilig en passend moment zoeken voor je bezoek. Minder weergeven

Het Pop-up Museum is t/m 1 november te bezichtigen.

okt
8
do
Heb jij archeologisch talent? @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
okt 8 – okt 31 hele dag
Heb jij archeologisch talent? @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Heb je archeologisch talent? Doe de test met echte scherven die de archeologen hebben gevonden in de Romeinse stad! Iedere woensdag, zaterdag en zondag gedurende de maand oktober kun je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ontdekken of jij het in je hebt om een echte archeoloog te worden! De test duurt ongeveer 15 minuten en is geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar. Gezinnen kunnen zich aanmelden via info@hvdng.nl 

Deze workshop is een onderdeel van de programmering rondom de Maand van de Geschiedenis. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Oost/West. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is in oktober ook een tentoonstelling te bekijken waarin Nijmeegse culturele organisaties hun visie op het thema vertellen.

Kijk voor andere activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis op de website https://www.maandvandegeschiedenis.nl/. Voor specifieke Nijmeegse (online) activiteiten kun je terecht https://www.024geschiedenis.nl/, die ook het weekend van de Nijmeegse geschiedenis organiseren van 16 t/m 18 oktober.

okt
15
do
Plan uw bezoek!
okt 15 – nov 15 hele dag

Vanaf 15 oktober 2020 kun je het HvdNG alleen bezoeken met een reservering.

Digitaal reserveren kan via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/reserveren

Of maak gebruik van de QR-code.

nov
1
zo
Verwacht in november: Gek van Kunst-expositie @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
nov 1 – dec 1 hele dag

Gek van Kunst zet 37 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid in de schijnwerpers. Vaak werken deze kunstenaars al jarenlang met grote inzet – maar onzichtbaar voor het grote publiek – aan hun kunst. Hoog tijd dus om deze kunstenaars het podium te bieden dat zij verdienen.

Kom daarom naar het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) en maak kennis met de kunstenaars en hun werk: schilderijen, (pen)tekeningen, gravures, foto’s en ruimtelijke objecten.

I.v.m. de maatregelen omtrent COVID-19 is dit evenement uitgesteld tot november 2020 (exacte datum volgt). 

Meer informatie vindt u op de website van Gek van Kunst: https://www.gekvankunst.nl/

nov
18
wo
Lezing: Dürer in Nijmegen [AFGELAST] @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
nov 18 @ 16:00
Lezing: Dürer in Nijmegen [AFGELAST] @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Deze lezing is door omstandigheden afgelast.

Albrecht Dürer (1471-1528) was als Duits beeldend kunstenaar een vertegenwoordiger van de noordelijke renaissance. Zoals veel renaissancekunstenaars was hij heel breed georiënteerd en hield hij zich ook bezig met wetenschap. Hij heeft een voor zijn tijd een uiterst nieuwerwets verdedigingswerk ontworpen, de bastei. Dürer was reislustig en heeft ook Nijmegen bezocht. Wat vond hij van de stad en hoe kwam hij daar? Wat was het doel van zijn reis?

Inleider: Billy Gunterman, publicist en Willem Meulman, sociaal geograaf en vrijwilliger-in-de-archeologie bij de AWN