Agenda

jun
1
ma
Het Huis zoekt vrijwilligers! @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
jun 1 – dec 31 hele dag
Het Huis zoekt vrijwilligers! @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Het Huis zoekt vrijwilligers! Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland? Wil je graag een bijdrage leveren aan de stad en haar geschiedenis? Vertel je graag over je passie?

Meld je dan nu aan als vrijwilliger bij het Huis van de Nijmeegse geschiedenis!

Hieronder zie je welke vacatures momenteel openstaan:

aug
19
wo
Shared History on Tour: De Duits-Nederlandse geschiedenis op rails @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
aug 19 – sep 27 hele dag
Shared History on Tour: De Duits-Nederlandse geschiedenis op rails @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Allemaal instappen! Reis mee door de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Duitsland in het tijdperk van de stoomtrein.

Van 19 augustus t/m 27 september 2020 is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de grensverleggende tentoonstelling ‘Shared History on Tour’ te zien.

De tentoonstelling biedt een boeiend overzicht van 150 jaar aan gedeelde geschiedenis van Duitsers en Nederlanders in het “Nederrijnland”. Een tijd van sterke economische en culturele verbondenheid, maar ook een tijd van oorlog en afwijzing, en van gemeenschappelijke uitdagingen en burenruil.

Met behulp virtual reality-brillen krijgen bezoekers de verschillende verhalen ‘levensecht’ te horen én te zien.

Shared History on Tour is onderdeel van ‘Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid Zonder Grenzen’. De tentoonstelling zal voor het eerst te zien zijn in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Daarna reist de expositie verder naar andere Nederlandse én Duitse musea.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld en ingezet om ons expositie- én activiteitenaanbod nog aantrekkelijker te maken. Kijk voor actuele openingstijden op onze website www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl. Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op het Mariënburg 26 in het hartje van Nijmegen.

Indien je in de coronarisicogroep valt en toch een bezoek wilt brengen aan onze expositie, neem dan contact op via huisnijmeegsegeschiedenis@nijmegen.nl. Wij zullen in samenspraak een veilig en passend moment zoeken voor je bezoek.

 

sep
27
zo
Lezing: De pest en Spaanse griep – De pestpandemie en Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
sep 27 @ 16:00
Lezing: De pest en Spaanse griep - De pestpandemie en Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

We zitten nog midden in de coronacrisis. Toch is Corona niet de eerste pandemie. Bekende pandemieën uit het verleden waren de pest, de Spaanse griep en de Mexicaanse griep. Zij maakten enorm veel slachtoffers. De samenleving raakte soms ontwricht. Wat waren de gevolgen van deze ziekten voor de samenleving? Johan Oosterman gaat in op de pandemie in de middeleeuwen, de pest. Hij vertelt over de pestepidemie in Nijmegen in 1635-1636. Uiteindelijk verdwenen de pandemieën zoals de pest en de Spaanse griep weer. Kunnen we hiervan leren?

Inleider: Prof. dr. Johan Oosterman, Radboud Universiteit Nijmegen

okt
1
do
Opening Pop-up Museum + Lezing: De gebroeders van Lymborch en de oosterse kleding @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
okt 1 @ 16:00
Opening Pop-up Museum + Lezing: De gebroeders van Lymborch en de oosterse kleding @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Op donderdag 1 oktober start de Pop-up tentoonstelling Oost/west in de Mariënburgkapel. Deze tentoonstelling wordt om 16.00 uur geopend met een lezing over de invloed van het oosten op de miniaturen van de gebroeders van Lymborch. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal laat inleider Hubert Hendriks zien dat de gebroeders wisten wat mensen in de oosterse gebieden droegen. Zij kwamen vertegenwoordigers van diverse rijken tegen aan het Franse hof. Meer dan een jaar was de Byzantijnse keizer te gast bij de Franse koning. De kleding van deze mensen is terug te zien in de miniaturen.

De gebroeders waren zo een van de eersten die in de Bijbelse taferelen in het getijdenboek Les Très Riches Heures personen met originele oosterse kleding schilderden. Verrassend is dat ze een aantal vrouwen met tulbanden schilderden, een mode die we nog steeds kennen.

okt
9
vr
Lezing: De correspondentie van Johan de Witt @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
okt 9 @ 20:00
Lezing: De correspondentie van Johan de Witt @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Johan de Witt was in de 17de eeuw negentien jaar lang raadspensionaris en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Johan werd met zijn broer Cornelis door orangisten vermoord en op gruwelijke wijze verminkt. Tijdens zijn leven schreef Johan veel brieven. De brieven geven een mooi inkijkje in het werkzame leven van de prominente 17e eeuwse broers, maar ook in Europese netwerken en het politieke toneel van die tijd.

Inleider: Dr. Ineke Huysman, onderzoeker bij het Huygensinstituut voor Nederlandse geschiedenis

okt
18
zo
Lezing: De Sultan van Siak @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
okt 18 @ 16:00
Lezing: De Sultan van Siak @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

In 1898 werd prinses Wilhelmina gekroond tot koningin. Ter gelegenheid daarvan kwamen er verschillende vorsten naar Nederland. Ook vorsten uit het toenmalige Nederlands-Indië waren aanwezig. De Sultan van Siak was één van hen. Hij verbleef een half jaar in Nederland en had in het Nijmeegse Hotel Keizer Karel zijn vaste onderkomen. Wie was hij en hoe bracht hij zijn dagen door? In vol ornaat bezocht hij hier hotels, fabrieken en de Grote markt. Op de terugweg naar Nederlands-Indie reisde de Sultan tot aan Istanbul met de legendarische en exclusieve Oriënt-Express.

Inleider: Drs. René van Hoften, stadshistoricus van Nijmegen en omgeving

nov
1
zo
Verwacht in november: Gek van Kunst-expositie @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
nov 1 – dec 1 hele dag

Gek van Kunst zet 37 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid in de schijnwerpers. Vaak werken deze kunstenaars al jarenlang met grote inzet – maar onzichtbaar voor het grote publiek – aan hun kunst. Hoog tijd dus om deze kunstenaars het podium te bieden dat zij verdienen.

Kom daarom naar het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) en maak kennis met de kunstenaars en hun werk: schilderijen, (pen)tekeningen, gravures, foto’s en ruimtelijke objecten.

I.v.m. de maatregelen omtrent COVID-19 is dit evenement uitgesteld tot november 2020 (exacte datum volgt). 

Meer informatie vindt u op de website van Gek van Kunst: https://www.gekvankunst.nl/

nov
18
wo
Lezing: Dürer in Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
nov 18 @ 16:00
Lezing: Dürer in Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Albrecht Dürer (1471-1528) was als Duits beeldend kunstenaar een vertegenwoordiger van de noordelijke renaissance. Zoals veel renaissancekunstenaars was hij heel breed georiënteerd en hield hij zich ook bezig met wetenschap. Hij heeft een voor zijn tijd een uiterst nieuwerwets verdedigingswerk ontworpen, de bastei. Dürer was reislustig en heeft ook Nijmegen bezocht. Wat vond hij van de stad en hoe kwam hij daar? Wat was het doel van zijn reis?

Inleider: Billy Gunterman, publicist en Willem Meulman, sociaal geograaf en vrijwilliger-in-de-archeologie bij de AWN