Agenda

feb
19
wo
De stad van boven. Nieuwbouw in Nijmegen 1950 – 1970 @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
feb 19 – mrt 1 hele dag
De stad van boven. Nieuwbouw in Nijmegen 1950 - 1970 @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

In de periode 19 februari t/m 1 maart presenteert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een aantal kleine exposities met een relatie tot de 2e wereldoorlog en de gevolgen er van. Zo vind u 2 foto-exposities “De stad van boven. Nieuwbouw in Nijmegen 1950 – 1970” en “Nijmegen toen en nu” met foto’s van na het bombardement en het heden én u treft diverse originele exemplaren van de Gelderlander uit de periode net na het bombardement.

Stadsarcheoloog Harry van Enckevort en Kapitein Hans van der Zwet, Staf officier Sectie 3 nationale EOD operaties en nemen je op respectievelijk 22 en 28 februari mee in de gevolgen van de oorlog waar zij in hun werk nog veel mee te maken hebben. Een uitgebreidere nadere aankondiging van de lezingen volgt snel.

feb
28
vr
2 Lezingen: Tweede Wereldoorlog Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
feb 28 @ 16:00 – 17:00
2 Lezingen: Tweede Wereldoorlog Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Over de nasleep van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Geallieerde bommenwerpers gooiden hun bommen op Nijmegen, Arnhem en Enschede. In Nijmegen kwamen 800 mensen om. In de grond bevindt zich nog veel oorlogstuig. In de maand februari organiseert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis twee gratis lezingen over dit onderwerp.

  • zaterdag 22 februari, om 16.00u: ARCHEOLOGIE EN DE TWEEDE WERELDOORLOG door Harry van Enckevort, auteur van het boek ‘Bomscherven en broches’.
  • vrijdag 28 februari, om 16.00u: OPRUIMEN VAN BOMMEN UIT DE TWEEDE WERELDOORLOG door Kapitein Hans van der Zwet, Staf officier Sectie 3 nationale EOD operaties

Beide lezingen zijn in de Mariënburgkapel, Mariënburg 26 in Nijmegen, Ze duren driekwartier en zijn gratis toegankelijk. Kom op tijd, want vol is vol!

Meer informatie? Download hier de flyer:

mrt
4
wo
33 jaar Gilde Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
mrt 4 – mrt 22 hele dag
33 jaar Gilde Nijmegen @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Van 4 t/m 22 maart is de expositie 33 jaar Gilde Nijmegen te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De expositie in de Mariënburgkapel toont de grote verscheidenheid aan activiteiten die het Gilde organiseert. Van taalmaatjes, conversatielessen in diverse talen tot vele stadswandelingen en fietstochten.

In de wandelingen die jaarlijks 15.000 deelnemers trekken, belichten de Gildegidsen vaak vooral het verleden van Nijmegen, de geschiedenis van de stad. In de expositie wordt daar nadrukkelijk bij stilgestaan met de presentatie van foto’s van vele oude ansichtkaarten van plekken in Nijmegen waar de gidsen tijdens hun wandelingen langsgaan. Die oude stadsbeelden zijn in de expositie
gecombineerd met foto’s van de huidige situatie. Toen en Nu in één tentoonstelling.

Deze expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is voor het Gilde ook het begin van een ‘nieuwe start’ in het hart van de Nijmeegse binnenstad. Vanaf 1 april 2020 is de Mariënburgkapel de vaste kantoorlocatie van het Gilde. Het is voortaan ook de startplaats van veel stadswandelingen. Bezoekers kunnen hier ook altijd binnenlopen voor vragen aan de gidsen en reserveringen voor wandelingen en fietstochten boeken.

Meer informatie vind u in deze flyer:

GIL-Flyer-A5-DEF-DIGITAAL

mrt
27
vr
Gek van Kunst-expositie: De outsider in beeld @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
mrt 27 – apr 26 hele dag

Gek van Kunst zet 37 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid in de schijnwerpers. Vaak werken deze kunstenaars al jarenlang met grote inzet – maar onzichtbaar voor het grote publiek – aan hun kunst. Hoog tijd dus om deze kunstenaars het podium te bieden dat zij verdienen. Kom daarom vanaf 27 maart 2020 naar het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) en maak kennis met de kunstenaars en hun werk: schilderijen, (pen)tekeningen, gravures, foto’s en ruimtelijke objecten.

Meer informatie vindt u op de website van Gek van Kunst: https://www.gekvankunst.nl/