Agenda

jan
28
di
Expo: Verschillende Kanten van Gender @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
jan 28 – feb 16 hele dag
Expo: Verschillende Kanten van Gender @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Valt de echte vrouw op sterke mannen? Maakt een sixpack een man? De natuur speelt met variaties waardoor elk mens een zogenoemde vrouwelijke en mannelijke kant heeft.

Stap uit de eigen culturele comfortzone en kijk over de gender-grenzen heen. Waarom denken in hokjes man-vrouw, zo zwart-wit zonder grijstinten? Ieder mens heeft een eigen gender! Wat is jouw gender?

Een tentoonstelling van fotograaf Frans A.M. Eppink.

Op 28 januari 2020 opent wethouder Grete Visser om 16.00 uur in de Mariënburgkapel de tentoonstelling ‘Verschillende Kanten van Gender’. De tentoonstelling breekt een lans voor alle vormen van gender en ondersteunt hiermee de verklaring van Nikkie Tutorials (de Jager), die afgelopen maand veel in het nieuws was.

De tentoonstelling laat u kennis maken met verschillende verschijningsvormen van mensen, zowel uiterlijk als innerlijk, die niet direct in het traditionele hokje vrouw of man passen.

Een test laat de gender van de bezoeker zelf zien. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt ook getoond hoe (het denken) over gender veranderde in de loop der tijd. Gender is een door tijd, cultuur en religie beïnvloed fenomeen.

feb
7
vr
Boekpresentatie: Bomscherven en broches @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
feb 7 @ 16:45
Boekpresentatie: Bomscherven en broches @ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Bomscherven en broches, zo heet het boek van Harry van Enckevort, over de archeologie van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Aanstaande vrijdag 7 februari zal Harry het eerste exemplaar aan wethouder Noël Vergunst overhandigen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (start 16.45 uur). De auteur is archeoloog bij de gemeente Nijmegen.

Vindplaatsen en vondsten uit de oorlogsjaren vertellen verhalen over verwoesting en dood, maar ook over het dagelijks leven van Nijmegenaren en soldaten. De teruggevonden voorwerpen vullen kleine gaten in de grote geschiedenis van Nijmegen in de oorlog. Heel bijzonder is de combinatie met dagboeken van soldaten en Nijmegenaren. Harry geeft natuurlijk een korte toelichting op het boek.