
Lezing: Drie eeuwen stadsontwikkeling van Nijmegen
9 mei @ 20:00 - 21:30

Door zijn ligging aan de grote rivieren en op een verhoging in het landschap, was Nijmegen eeuwenlang van groot strategisch belang. In de loop der eeuwen waren de Nijmeegse stadsmuren een vloek en een zegen: ze waren een belangrijk onderdeel van de stedelijke verdediging, maar beperkten ook de groei en ontwikkeling van de stad. Desalniettemin vonden Nijmegenaren manieren om de stad te ontwikkelen, door slim gebruik te maken van de ruimte binnen de muren, door gebouwen af te breken of soms door de muren af te breken en verderop weer op te bouwen.
Een stormachtige stedenbouwkundige ontwikkeling zoals die de afgelopen eeuw plaats heeft gevonden was binnen de stadsmuren onmogelijk, maar verandering was er wel degelijk! Het ging alleen niet zo snel.
Historicus Paul Dickmann schetst in deze lezing aan de hand van dertig originele Nijmegen-prenten (kopergravures en tekeningen) de stadsontwikkeling van 1550 tot de sloop van de vestingwerken rond 1875. Ook belegeringen en natuurrampen als hoogwater en ijsgang komen langs!
De lezing van Paul Dickmann vindt plaats op 9 mei in de Marienburgkapel te Nijmegen. We starten om 20.00 uur. De lezing duurt tot ongeveer 21.00 uur. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Als je vriend bent van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis dan is de lezing gratis.
U kunt zich aanmelden via het onderstaande formulier: