Het huis verwelkomt twee nieuwe bestuursleden voor de duur van vier jaar. Zij zijn beide in juni met hun werkzaamheden begonnen. We zijn natuurlijk benieuwd wie zij zijn en waarom zij kiezen voor het Huis. Hieronder stelt Vincent van Waterschoot zich voor.

Interesse

Zo hebben we met het weggaan van Erik Jansen een nieuwe jurist als bestuurslid gevonden, mr. Vincent van Waterschoot. Vincent is advocaat in Nijmegen, een jurist met een voorliefde voor geschiedenis en cultuur: “Voordat ik ergens in het buitenland op vakantie ga, lees ik mij vooraf in in de historie van een dorp, stad of streek. Het kan wat mij betreft ook gaan om kunstgeschiedenis. Zoals ik veel heb gelezen over de schilder-kunstenaar Marc Chagall die overigens een eigen interessante geschiedenis kent, verbonden aan de twee wereldoorlogen.

Fransen en Romeinen

De afbeelding op de muismat die voor mij ligt op mijn bureau, gaat over de Vrede van Nijmegen. Een misschien voor de rest van Nederland onbekende gebeurtenis. Deze vrede werd na het Rampjaar en ons gevecht tegen de Franse (zonne)koning Louis XIV, uiteindelijk na vele moeizame onderhandelingen in 1679 gesloten. Om het plaatje over mijn belangstelling voor geschiedenis compleet te maken: ik woon met vrouw en drie kinderen vlakbij het Romeins aquaduct. Dat moest natuurlijk zo zijn!

Sterk maken

Dat ik mij nu sterk wil maken voor het Huis komt doordat ik na een lezing over de wederopbouw architectuur met een vrijwilliger in gesprek raakte. Ik ben toen wat verder gaan nadenken over wat het Huis voor Nijmegen kan betekenen. We moeten het hebben van subsidies en donateurs en daarvoor is het belangrijk dat je meer bekendheid geeft aan de organisatie zelf en de activiteiten die hier worden georganiseerd. En het is van belang dat er wordt samengewerkt met andere instanties in dezelfde sector.

Apetrots

De krachten bundelen dus, de belangstelling van mensen wekken door laagdrempelig te zijn. Veel mensen in de stad zijn bij mijn weten apetrots op Nijmegen en haar geschiedenis. Om de verhalen uit de stad te kunnen blijven vertellen, is bij het Huis een professionaliseringsslag gaande die ik mede verder wil brengen. Bijvoorbeeld door mijn enthousiasme over het Huis en het werk van directie en alle vrijwilligers uit te dragen. Dat meen ik en ik hoop jullie daarom eens een keer te mogen ontmoeten tijdens een van de vrijwilligersbijeenkomsten!”