Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis start vanaf 27 september 2023 samen met NEC Maatschappelijk in het Goffertstadion een uniek project. Iedere maand vindt daar de bijeenkomst Football Memories plaats. 

Herinneringen

Ouderen met dementie worden ontvangen in het Goffertstadion voor een ochtend waarin herinneringen worden opgehaald met behulp van oude beelden uit de Nijmeegse voetbal historie en bijzondere gasten. Daarmee beoogt het project een beter welzijn van de dementerenden. Alle vrijwilligers hebben een training gevolgd bij Alzheimer Nederland.

Grote ziekte (veroorzaker)

Waren het er in 1950 nog 50.000 mensen, de verwachting van Alzheimer Nederland is dat het aantal mensen met dementie in 2050 ruim 620.000 zal zijn. Daarmee zullen steeds meer Nederlanders te maken hebben met de gevolgen van dementie, als patiënt zelf, als mantelzorger, of allebei. Mensen met dementie ervaren een sterk gevoel van eenzaamheid. De coronajaren hebben bovendien laten zien dat eenzaamheid in de hele samenleving, en met name bij ouderen, een potentieel grote nieuwe ziekte(veroorzaker) is.

Erfgoed

Met het project ‘Football Memories Nijmegen’ willen N.E.C. Maatschappelijk en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een innovatieve bijdrage leveren aan deze maatschappelijke kwestie. Door middel van bijeenkomsten waarin actief erfgoed ingezet wordt (in de vorm van o.a. oude foto’s en programmaboekjes), draagt dit project bij aan de kwaliteit van leven van ouderen met dementie en/of eenzaamheidsklachten in het Rijk van Nijmegen. 

Hun verhalen worden bovendien vastgelegd en verteld door een Nijmeegse artist-in-residence. Op deze manier blijft dit erfgoed bewaard. Voor wie als vrijwilliger zich wil aansluiten bij Football Memories, kan zich melden bij het Huis via vacatures@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl. Aanmelden als deelnemer kan via maatschappelijk@nec-nijmegen.nl.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting RCOAK en Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg Nijmegen.