Op vrijdag 8 november tekenden bijzonder hoogleraar Nijmeegse Geschiedenis Stephan Mols en Robin Hoeks, directeur van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een samenwerkingsovereenkomst tussen het Huis en de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Met deze overeenkomst is een bijdrage van de letterenfaculteit aan TOEN: het Nijmeegs Geschiedenisfestival langdurig vastgelegd.
De samenwerking
In de overeenkomst is opgenomen dat de faculteit de coördinatie van een publieksactiviteit binnen het jaarlijkse geschiedenisfestival TOEN op zich neemt, waarin de faculteit samenwerkt met diverse (erfgoed)partners. Het Huis legt zich in de overeenkomst vast aan het projectleiderschap van TOEN op zowel inhoudelijk gebied, als het gebied van marketing en communicatie. Doel van de samenwerking is om gezamenlijk innovatieve publieksprogrammering te ontwikkelen en zo nieuwe doelgroepen te betrekken bij het historische en culturele erfgoed van de stad.
Bevestiging van de praktijk
“In de praktijk waren verschillende onderzoekers en docenten van de Faculteit der Letteren in het verleden al betrokken bij TOEN en zijn voorgangers”, aldus Mols. “Dat de organisatie van het festival in handen is van een stevig en professioneel erfgoedcentrum als het Huis, was voor ons aanleiding om onze betrokkenheid bij het festival te formaliseren. Op deze manier spreken we ook ons vertrouwen uit in het festival. We hopen dan ook dat het de komende jaren de Nijmeegse geschiedenis op een verrassende manier beleefbaar maakt voor steeds meer bezoekers en daarmee ook nieuw publiek betrekt bij dit verleden.”
Dit jaar heeft de samenwerking al meteen geleid tot een ‘Spoken Word Walk’ binnen het TOEN Festival. Drie dichters en drie historische experts van de RU namen het publiek mee langs drie historische street art werken, “Waalpaintings”, in de binnenstad van Nijmegen. Een middag vol woordkunst om je aan het denken te zetten over de verhalen achter de murals.
Een blijk van vertrouwen
“Dat een grote partner als de RU zich op deze manier structureel wil verbinden aan TOEN en het Huis, zie ik als een groot compliment voor iedereen die betrokken is bij TOEN”, zegt Hoeks. “Op allerlei manieren is TOEN het grootste en belangrijkste project dat we met het Huis organiseren. Dat we rond dit festival na de samenwerkingsovereenkomst met de HAN nu ook een samenwerkingsovereenkomst met de RU tekenen, past perfect in ons streven de Nijmeegse erfgoedsector te verbinden met het onderwijs én in ons doel om een netwerkrol te spelen in de Nijmeegse erfgoedsector. We hopen dat meer partijen en ondernemers zich op deze manier structureel willen verbinden aan dit fantastische initiatief.”
TOEN: het Nijmeegs Geschiedenisfestival
In 2024 bezochten van 19 tot en met 27 oktober zo’n 1.500 mensen TOEN, dat dit jaar thema ‘Schijn Bedriegt’ als thema had. Met allerlei partners uit het Nijmeegse erfgoed- en culturele veld en uit de Nijmeegse horeca, organiseerde TOEN verschillende spannende activiteiten die het Nijmeegse verleden beleefbaar maakten voor jong en oud.
Wil je volgend jaar ook financieel of organisatorisch bijdragen aan TOEN? Neem contact op met Robin Hoeks, directeur van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis via robinhoeks@hvdng.nl.