Per 1 januari 2023 is prof. dr. Stephan Mols de nieuwe bestuursvoorzitter van de stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Mols is als bijzonder hoogleraar geschiedenis van Nijmegen verbonden aan de Radboud Universiteit met als specialisatie de Romeinse periode en de Romeinse Limes.

Met Stephan Mols als voorzitter heeft het Huis een gepassioneerd historicus en archeoloog aan zich verbonden die nauw wil samenwerken met instellingen in Nijmegen die zich bevinden binnen ‘het palet erfgoed en geschiedenis’. Ook het idee van het Huis om andere doelgroepen enthousiast te krijgen voor een gang naar de Mariënburgkapel, omarmt hij van harte.

Geschiedeniscafé

De eerste contouren voor nieuwe allianties zijn inmiddels al gezet. Zo is het Huis in 2023 voortaan de nieuwe locatie waar het Geschiedeniscafé  wordt gehouden. Dit gebeurde voorheen in het Valkhof. Daarnaast worden zakelijke partijen benaderd om de draagkracht van het Huis te versterken.

Nieuw publiek mobiliseren

Mols: “Het is de bedoeling om misschien minder tentoonstellingen per jaar te organiseren, maar in elk geval exposities die wat grootser van opzet zijn of spraakmakender. En daarnaast is het belangrijk om ook nieuw publiek voor het Huis te mobiliseren. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een migratie achtergrond die wonen in het Rijk van Nijmegen. Hun verhaal mag meer worden verteld door het Huis. Eigenlijk geldt voor iedere Nijmegenaar: weet waar je woont en ken de geschiedenis van degenen die voor jou hier woonden.”