Vanaf januari 2024 tot en met in elk geval het voorjaar van 2025 werken het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het onafhankelijke Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (CPRN) samen in een ondersteuningsproject voor het erfgoedveld van het Rijk van Nijmegen. Verschillende inspiratiebijeenkomsten en workshops zullen het veld de mogelijkheid bieden hun activiteiten gezamenlijk naar een hoger niveau te tillen en zo nieuw publiek te betrekken bij het erfgoed van de regio.

Aanleiding

Dankzij de erfgoedaanjagers, aangesteld door de Gemeente Nijmegen, heeft het rijke, maar versnipperde erfgoedveld van het Rijk van Nijmegen de afgelopen jaren een stevige impuls gekregen. Hun aanstelling is in oktober 2023 afgelopen. Om hun impuls te borgen, is het noodzakelijk dat het erfgoedveld gezamenlijk een stap vooruit doet. In dit veld is namelijk een schat aan kennis en ervaring aanwezig, maar ontbreekt het vaak aan middelen om dingen goed te (laten) organiseren. Dit vormde de aanleiding voor het Huis en het CPRN de handen ineen te slaan in dit project. Het Huis leent hiervoor zijn organisatorische expertise en zijn rol als ondersteuner in het erfgoedveld, waar het CPRN inhoudelijk ondersteuning biedt en zijn netwerk ter beschikking stelt.

Workshops en inspiratiesessies

Van januari 2024 tot en met het voorjaar van 2025 zullen het Huis en het CPRN drie inspiratiebijeenkomsten en minstens vier workshops voor het erfgoedveld organiseren. De inspiratiebijeenkomsten zijn erop gericht om actuele projecten, thema’s, trends en expertise die elders in Nederland spelen naar het erfgoedveld van Nijmegen en omgeving te brengen, of om de actuele projecten, thema’s, trends en expertise die zich in een ander Nijmeegs veld bevinden, naar het erfgoedveld te halen. De workshops zijn kleinschaliger en erop gericht om het Nijmeegse erfgoedveld te helpen met praktische vaardigheden en kennis. Input voor onderwerpen van de inspiratiesessies en workshops wordt opgehaald in het Nijmeegse erfgoedveld en waar mogelijk wordt samengewerkt met andere trainingsaanbieders, zoals Erfgoed Gelderland en de Cultuur Academy.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten binnen dit project? Stuur dan een mailtje naar robinhoeks@hvdng.nl.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie