Cursus Verhaal van Gelderland

Welke indrukwekkende sporen laten de Romeinen achter langs de grote Gelderse rivieren? Hoe machtig was het hertogdom Gelre in de late middeleeuwen? En welke hoofdrol speelde Gelderland in de Tachtigjarige Oorlog? In vier avonden neemt historicus en programmamaker bij Omroep Gelderland René Arendsen u mee door de Gelderse geschiedenis. Hij doet dat aan de hand van de vierdelige boekenreeks Verhaal van Gelderland. Iedere avond staat één tijdvak centraal.

De eerste bijeenkomst gaat over de vroegste geschiedenis van de prehistorie, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Gastspreker is Paul van der Heijden, die verschillende boeken schreef over de Romeinen in Gelderland. De tweede avond belichten we Gelderland als zelfstandig middeleeuws vorstendom in het hart van Europa. Hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde Johan Oosterman aan de Radboud Universiteit Nijmegen brengt het Gelderse hofleven van zeshonderd jaar geleden tot leven. Tijdens de derde bijeenkomst kijken we naar Gelderland als Nederlands gewest in de zeventiende en achttiende eeuw. Historicus Joost Rosendaal neemt ons mee naar de revolutionaire laatste decennia van deze periode waarin een aantal Geldersmannen een verrassend grote rol spelen. De laatste avond is bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven te gast. Zij was de projectleider van de boekenreeks Verhaal van Gelderland en schreef het hoofdstuk over de twintigste eeuw.

Gelderland speelde altijd een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland en Europa. Als je deze cursus hebt gevolgd kijk je voor altijd met andere ogen naar onze mooie provincie.

De cursus Verhaal van Gelderland wordt gehouden in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis en vindt plaats op de donderdagavonden 28 september, 5 oktober, 12 oktober en 19 oktober. Aanvangstijd is 19.30 uur. Inschrijfkosten: 100 euro. Inschrijven kan via het onderstaande formulier.

Deze cursus wordt gegeven in het kader van Verhaal van Gelderland. Dit project verbindt musea, verhalen, onderzoeken en collecties die elk een stukje van de provinciegeschiedenis vertellen. De cursus is georganiseerd door het Huis van de Nijmeegse geschiedenis in samenwerking met Erfgoed Gelderland.

Datum

19 okt 2023
Verlopen!

Tijd

19:30 - 21:00

Kosten

€100.00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/

Andere Organisatoren

Erfgoed Gelderland
Erfgoed Gelderland
Telefoon
026 3034254
Email
info@erfgoedgelderland.nl
Website
https://erfgoedgelderland.nl/