Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Expositie Expositie: Dominicus College, meer dan anderhalve eeuw bijzonder onderwijs in Nijmegen

Expositie: Dominicus College, meer dan anderhalve eeuw bijzonder onderwijs in Nijmegen

Dit jaar sluit het Dominicus College, na 168 jaar geïnspireerd onderwijs aan leerlingen uit Nijmegen en soms ver daarbuiten. In de eerste eeuw kwam die inspiratie vooral van boven: de Dominicanen leidden jongens vanuit heel Nederland op in hun katholieke orde, eerst in het centrum van Nijmegen, later in het landelijke Neerbosch.

Daar, aan de Dennenstraat, startte in de jaren ’50 ook de eveneens Dominicaanse meisjesschool Sint Rosa. Het zwart-wit van de scholen kreeg in de jaren daarna snel meer kleur door de toestroom vanuit de omliggende wijken en dorpen van meisjes én jongens, naar ‘Nijmegen West’ (voor mavo-havo) of ‘het Dominicus’ (voor atheneum en gymnasium). De twee scholen boden – eerst apart, later samen in één modern gebouw – onderwijs dat eisen stelde aan wie dat aankon, en ook een veilig thuis.

Bij alle veranderingen in het Nederlandse onderwijs is de signatuur van het Dominicus College hetzelfde gebleven: een kleine school waar je jezelf kunt zijn, kunt uitblinken, maar ook steun kunt vinden bij gelijkgezinde klasgenoten en behulpzame medewerkers. Een extra dimensie geeft al jaren de Monnikskap, die op unieke wijze havo- en vwo-onderwijs biedt aan leerlingen met een ziekte of beperking. De Monnikskap blijft dat in de toekomst doen op een nieuwe locatie aan de Malderburchtstraat.

Een school is nooit helemaal weg, maar ze leeft voort in de herinnering van iedereen die er werkte en opgroeide. Hen nodigen we in het bijzonder uit om de school deze zomer bij de expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis te komen uitzwaaien.

Datum

19 jun 2024 - 18 aug 2024

Tijd

11:00 - 17:00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Het Dominicus College
Email
https://www.dominicuscollege.nl/

Andere Organisatoren

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/