Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Echte Molukkers slurpen papeda: Molukse cultuur in Nijmegen

Echte Molukkers slurpen papeda: Molukse cultuur in Nijmegen

Na de formele onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949 kwamen de Molukkers in 1951 naar Nederland.  Ze gingen met het idee dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn, maar dat was niet het geval. Ze werden in eerste instantie in kampen ondergebracht. In kamp Westerbork ‘De Schattenberg’ en kamp Vught (Lunetten). Ook in de regio van Nijmegen kwamen Molukkers terecht. Wanneer zijn ze in Nijmegen gekomen en hoe leefden en leven ze in de Waalstad? Hoe is de ontwikkeling van de Molukse identiteit in de Nederlandse multiculturele en multi-etnische samenleving?

In een lezing gaat Elias Rinsampessy hierop in. Hij vertelt over de dynamiek van de Molukse culturele en sociale symbolen in Nederland, waarbij ingegaan wordt op de situatie van Molukkers in Nijmegen en omgeving. Ook gaat hij in op specifieke onderdelen van de Molukse cultuur zoals het bereiden van het traditionele gerecht papeda.

Elias Rinsampessy is sociaal en cultureel antropoloog en de auteur van het boek Echte Molukkers slurpen papeda. Bij Deel 2 met de gelijknamige titel draagt hij zorg voor de eindredactie. Hij is tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Muhabbat. Deze stichting verkoopt het boek op 3 oktober in de Marienburgkapel.

De lezing start om 20.00 uur in de Marienburgkapel te Nijmegen. De lezing duurt ongeveer 45 minuten. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen. De entree is gratis voor vrienden van het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Anderen betalen 5 euro. U kunt zich hiervoor aanmelden via  onderstaand formulier.

Datum

03 okt 2023
Verlopen!

Tijd

20:00 - 21:30

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/