750 jaar Nijmeegse kermis

De kermis is een bron van vermaak voor veel mensen. In Nijmegen strijkt dit pretpark dit jaar voor de 750ste keer neer in de binnenstad. De Nijmeegse kermis is daarmee even oud als die andere bezienswaardigheid in de stad, de Stevenskerk.

Lezing en expositie

In het Huis van de Nijmeegse geschiedenis is vanaf 16 mei 2023 een expositie ingericht over de rijke historie van kermiswagens, de woonwagens, de exploitanten en de bezoekers die er vroeger niet zelden hun eerste geliefde vonden. De expositie wordt op dinsdag 16 mei om 14:00 officieel geopend. Aanmelden voor de opening kan via deze link.

Op de zondag ervoor, op 12 mei,  is er vanaf 17.00 uur een lezing over dit onderwerp in het Geschiedeniscafé. De expositie en de lezing zijn beide in de Mariënburgkapel. De kosten voor de lezing bedragen 5 euro en aanmelden kan onder aan deze pagina. Voor Huisvrienden is de lezing gratis.

Kermis door de eeuwen heen

Op de kermis is veel veranderd. De attracties zijn hoger, sneller en harder geworden. Auteur René Hoften is nauw betrokken geweest bij de opbouw van de expositie. Zijn expertise op het gebied van de geschiedenis van de kermis heeft het Huis van de Nijmeegse geschiedenis geholpen om een fascinerende en informatieve expositie samen te stellen. Bovendien is dit de eerste expositie die in het Huis wordt gehouden sinds de renovatie van de kapel, waardoor het extra speciaal is. We hebben verschillende foto’s, video’s en andere memorabilia verzameld om deze expositie mogelijk te maken.

Datum

16 mei 2023 - 06 aug 2023
Verlopen!
Categorie