Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Expositie Expositie: Pluralities of Scale: de geschiedenis van de computerchip in Nijmegen

Expositie: Pluralities of Scale: de geschiedenis van de computerchip in Nijmegen

Pluralities of Scale is de eerste tentoonstelling waar historische objecten uit het archief van Stichting Link naast interpretaties van hedendaagse kunstenaars over computerchips worden gepresenteerd. Hierin worden verschillende schalen waarop de computerchip impact heeft zichtbaar gemaakt.

Op vrijwel elke denkbare schaal is de ontwikkeling van de semiconductorindustrie en daarmee de computerchip, namelijk het absolute fundament geweest voor het digitale tijdperk van de 21e eeuw. Huidige mobiele telefoons, overheidsdiensten, laptops, ovchipkaarten, zelfrijdende auto’s, het bankensysteem, het internet en hedendaagse ruimtevaart, ze zijn allemaal geheel of gedeeltelijk afhankelijk van één gemene deler: de computerchip. Pluralities of Scale onderzoekt en toont de verschillende schalen waarop de computerchip invloed heeft op ons dagelijks leven en laat de historie en impact van deze technologie zien, hét geopolitieke onderwerp van deze tijd. Veel van deze technologieën zijn in Nederland sinds de jaren vijftig door Philips/NXP ontwikkeld.

Stichting Link is in 2021 als een onafhankelijke stichting opgericht, voortkomend uit een samenwerking tussen NXP semiconductors en de afdeling Design Art Technology (DAT) van kunstacademie ArtEZ Arnhem. De stichting is in het leven geroepen om de fundamentele bijdrage en impact van de Nederlandse chipindustrie op het huidige digitale tijdperk inzichtelijk en herleidbaar te maken voor een breed publiek. Om zo een nieuw en beter begrip te kweken over de wereldwijde impact van dit nationaal cultureeltechnologisch erfgoed. Bovendien ziet Stichting Link de noodzaak tot een beter maatschappelijk begrip van technologie in het algemeen en vindt het van groot belang in staat te zijn tot maatschappelijk begrip en beeldspraak rondom de fundamentele technologie die ons heden en zeker ook onze toekomst nog verder zal vormgeven.

Kunstenaars: Bram de Groot, Soyun Park, Alina Lupu, Michelle Feelders, Oscar van Leest, Benjamin Earl

Datum

03 nov 2023 - 24 dec 2023
Nu bezig...

Tijd

13:00 - 17:00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/

Andere Organisatoren

Stichting Link
Website
http://www.stichtinglink.nl/