Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Geschiedeniscafé: Alledaags Nimweguh en Radboud Erfgoed

Geschiedeniscafé: Alledaags Nimweguh en Radboud Erfgoed

Op 10 november zal er van 16:00 tot 18:00 weer een Geschiedeniscafé plaatsvinden in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Onder het genot van koffie, thee en een ander drankje kun je dan weer luisteren naar verhalen over de Nijmeegse geschiedenis. Onder andere geschiedenisstudent Sjoerd Boonstra zal vertellen over zijn bachelorwerkstuk getiteld Alledaags Nimweguh: Sociale ongelijkheid in het alledaagse Nijmeegse straatbeeld 1900-1940. Na het slopen van de stadsmuren leek een periode van vooruitgang aangebroken voor Nijmegen. Deze vooruitgang gold echter niet voor iedere bewoner en iedere wijk. Waar buiten de voormalige muren chique stadsvilla’s verschenen, verpauperde de Benedenstad nog sneller dan voorheen. Het onderzoek van Sjoerd richt zich op de (nieuwe) sociale contrasten tussen de verschillende lagen van de stad. Centraal staan de verschillen die (on)zichtbaar waren in het alledaagse leven op straat: de openbare ruimte die iedere Nijmegenaar, rijk of arm, met elkaar verbond.

Ook zal Eefje Roodenburg, curator van Radboud Erfgoed vertellen over een recente aanwinst van de universitaire collectie: Een universitaire erfgoedschat in privébezit; de collectie Buijnsters. Wethouder Erfgoed Tobias van Elferen komt langs om in gesprek te gaan over het nieuwe gemeentelijke erfgoedbeleid, dat vanaf januari 2024 van kracht zal zijn. Nadine Robertus van Stichting Ayera, Awe i Mañan zal een column uitspreken en het geheel zal als vertrouwd muzikaal omlijst worden door Pieter Geijsberts.

Meld je via onderstaand formulier aan. Entree is 5 euro, inclusief koffie of thee bij binnenkomst en een drankje. Vrienden van het Huis en studenten nemen gratis deel.

 

Datum

10 nov 2023
Verlopen!

Tijd

16:00 - 18:00

Kosten

€5.00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/