Geschiedeniscafé: Nijmeegse lesbiennes, geallieerde bombardementen en Agrippina de Jongere
Op 13 december zal er van 16:00 tot 18:00 weer een Geschiedeniscafé in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis plaatsvinden. Onder het genot van koffie, thee en een ander drankje kun je dan weer luisteren naar verhalen over de Nijmeegse geschiedenis. Presentatoren Koen Terheijden en Robin Hoeks verwelkomen een mooie waaier aan gasten.
Geschiedenisstudent Laura in ’t Hout zal vertellen over diens onderzoek naar de Lesbische emancipatiebeweging in Nijmegen. Een andere student, Yvonne van der Beek, deed onderzoek naar geallieerde bombardementen tijdens WOII. Hoe beïnvloedden die de mening over de geallieerden? Ze bespreekt Nijmegen als case-study.
Nijmeegs Muziekhistoricus Frank Antonie van Alphen zal een aanvulling doen op onze expositie Eigenzinnige Klanken. Hij spreekt over de interessante geschiedenis van de Indorock in Nijmegen.
Historica Lien Foubert van de Radboud Universiteit zal een licht werpen op Agrippina de Jongere, de moeder van Romeinse keizer Nero maar vooral zelf ook actief betrokken in de (familie)politiek van het Romeinse keizerrijk. Bovendien bezocht ze in 2015 Nijmegen! Hieronder een indruk van haar lezing.
Wandelen met Agrippina – Macht en Onmacht in Beweging
De antieke mens was constant in beweging. Net als in veel andere facetten van het dagelijkse leven was de kloof tussen arm en rijk ook in de bewegingscultuur zichtbaar aanwezig. Voor welgestelde Romeinen was wandelen een theatrale opvoering: hoe en met wie je je voortbewoog zei veel over de invloed die je in het publieke leven uitoefende. ‘Minimalistisch wandelen’ was een keuze die de rijken zich niet konden veroorloven. De historiografische overlevering over Agrippina Minor laat zien dat ook vrouwen participeerden in dit wandeltheater. In deze lezing neem ik de toeschouwer mee uit wandelen met een van de meest enigmatische vrouwen uit de Romeinse geschiedenis.
Gemeenteraadslid Cees de Beer van de Stadspartij is voor deze keer onze columnist.
Daarnaast is er uiteraard een muzikale omlijsting door Pieter Geijsberts.
Voor 5 euro ben je erbij! (behalve als je Huisvriend bent, die zijn gratis)