Lezing: Bandung aan de Waal

Nederlands-Indië is een deel van de Nederlandse geschiedenis. Veel mensen hebben een band met de voormalige kolonie. Dat zie je terug in het straatbeeld, in de kunst en de eetcultuur. Ook in Nijmegen is er een Indische aanwezigheid. Die was zelfs zo groot dat er gesproken werd van ‘Bandung aan de Waal’. Nijmegen was de aanmeld- en opleidingsplaats voor de aanstaande KNIL-militairen. Op het voormalige kazerneterrein zijn er nog Indische sporen achtergelaten. Voormalige ambtenaren, militairen, onderwijzers, geestelijken en ondernemers vestigden zich tot aan de Tweede Wereldoorlog niet alleen in Den Haag en Arnhem, maar ook in Nijmegen. Met het gespaarde kapitaal lieten zij grote huizen in koloniale stijl bouwen aan onder andere de Oranjesingel, Canisiussingel, Berg en Dalseweg en Groesbeekseweg. Ook na de onafhankelijkheid van Indonesië trokken in Indo-Europeanen naar Nijmegen. De nieuwkomers kwamen eerst in pensions, hotels en overheidsopvang terecht en de jaren daarna in woningen. In Nijmegen werden huizen toegewezen in nieuwbouwwijken als de landbouwbuurt, Hatertse Hei, Jerusalem en Heseveld. De Indo’s raakten snel ingeburgerd en geheel geïntegreerd in hun nieuwe omgeving.

Humphrey de la Croix is voorzitter van de Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omstreken en hij houdt een inleiding over Indisch Nijmegen. Hoe werd Nijmegen het Bandung aan de Waal en waarom verliep de integratie zo soepel?

Deze lezing wordt gehouden op woensdag 10 januari in de Mariënburgkapel te Nijmegen. We beginnen om 20.00 uur. De lezing is gratis toegankelijk voor vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Anderen betalen 5 euro. Inschrijven kan via onderstaand formulier:

Datum

10 jan 2024

Tijd

20:00 - 21:30

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/