Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Lezing: De eigenwijze lijfarts van koning Willem I. Franz Joseph Harbaur in Nijmegen (1776-1824)

Lezing: De eigenwijze lijfarts van koning Willem I. Franz Joseph Harbaur in Nijmegen (1776-1824)

Op 15 februari vindt in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis te Nijmegen een boeiende lezing plaats over Franz Joseph Harbaur, de onbesuisde lijfarts van koning Willem I. Speciaal voor liefhebbers van spannende geschiedverhalen, medische geschiedenis, het (prille) koningshuis en het hofleven ten tijde van Napoleon – met een vleugje couleur locale.

In 1819 werd Franz Joseph Harbaur (1776-1824), zoon van een eenvoudige dorpschirurgijn uit de Elzas, benoemd tot inspecteur-generaal van de geneeskundige dienst der Land- en Zeemacht in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op zijn rondreis langs de garnizoenssteden deed hij ook Nijmegen aan. In het leger heerste in die tijd een zeer besmettelijke oogziekte. De kersverse inspecteur-generaal trok ten strijde en zijn maatregelen hadden direct succes!

Wie was die opmerkelijke man, die halve Fransoos met een dubieus verleden, die uit naam van de koning veranderingen doorvoerde in de kazernes en zich daarbij niets aantrok van de etiquette en de in de krijgsmacht geldende gezagsverhoudingen?

In een met mooi beeldmateriaal ondersteunde voordracht wordt u meegenomen naar de tijd van de Franse Revolutie, de Duitse Romantiek en het Russische avontuur van Napoleon. Franz Joseph Harbaur maakte het allemaal van dichtbij mee, voordat hij door Willem I aan het hoofd van de militaire geneeskundige dienst werd geplaatst.

Vertelster Catharina Th. Bakker (Texel 1964) studeerde geschiedenis in Amsterdam, waar zij in 2009 promoveerde. Zij is werkzaam als vrijgevestigd historica op het gebied van medische geschiedenis en de geschiedenis van de verpleging. Het boek De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur 1776-1824 is haar debuut als biografe. Het werd onlangs bekroond met de prestigieuze G.A. Lindeboomprijs voor medische geschiedschrijving. Momenteel werkt zij aan een biografie over Fré Dommisse, schrijfster van het opmerkelijke boek Krankzinnigen uit 1929.

Na afloop van de voordracht is er gelegenheid tot kennismaking met de schrijfster. De biografie van Harbaur is ter plekke te koop (€35).

De lezing vindt plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op donderdag 15 februari. Inloop vanaf 18:30. De entree bedraagt €5,-. Contant betalen aan de deur (pinnen is niet mogelijk). Aanmelden via kleiohistoria@markbeumer.eu

Let op: dit is een lezing van de medisch-historische club Daniël de Moulin. De voordelen voor Huisvrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zijn niet van toepassing op deze activiteit.

Datum

15 feb 2024
Verlopen!

Tijd

18:30 - 21:00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Medisch-historische Club Daniël de Moulin
Email
kleiohistoria@markbeumer.eu
Website
https://www.facebook.com/mhcdemoulin/