Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Lezing: De sterke vrouw van het (valk)hof

Lezing: De sterke vrouw van het (valk)hof

Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) is getrouwd met Willem V, prins van Oranje, en een belangrijke speler tijdens de Bataafse Opstand. De populariteit van het Huis van Oranje daalt in die periode tot een dieptepunt en de bevolking is verdeeld tussen patriotten en orangisten. De weerstand tegen de Oranjes is op een gegeven moment zo groot dat zij Den Haag verlaten. Wilhelmina en Willem wijken uit naar Nijmegen. Zij wonen dan een tijdje in de Valkhofburcht. Wilhelmina neemt nu de touwtjes in handen en wil terug naar Den Haag om orde op zaken te stellen. Zij wordt in 1787 bij Goejanverwellesluis tegengehouden. Wilhelmina schakelt vervolgens haar broer, de koning van Pruisen, in en de patriotten worden verdreven.

Historicus Maarten-Jan Dongelmans heeft de biografie Oranjeprinses op drift, Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders, geschreven. Het boek gaat over de sterke vrouw Wilhelmina van Pruisen. Het is een bijzondere geschiedenis waar Nijmegen ook een rol in speelt. Maarten-Jan Dongelmans zal hier in zijn lezing voor het Huis van de Nijmeegse geschiedenis op ingaan. Centrale vragen zijn: wie was Wilhelmina van Pruisen eigenlijk en waarom was zij een sterke vrouw aan het hof? Welke rol speelde Nijmegen aan het einde van de 18de eeuw? Wat deed Wilhelmina van Pruisen een jaar lang in Nijmegen? Welke betekenis had het verblijf van de Oranjes voor de stad en de burgers? Tijdens deze lezing zal de biografie die inmiddels haar tweede druk beleeft, te koop zijn.

De lezing van Maarten-Jan Dongelmans begint op woensdag 8 november om 20.00 uur. De lezing duurt ongeveer 40 minuten. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezing is gratis voor de Vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Andere betalen 5 euro. Je kunt je hieronder inschrijven.

Datum

08 nov 2023
Verlopen!

Tijd

20:00 - 21:00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/