Lezing: Diender in naam van de koning(in)
Als je wilt weten hoe het er bij de politie in Nijmegen aan toeging dan moet je naar deze lezing. Ed Jissink heeft van 1967 tot 2010 bij de politie gezeten. Daar heeft hij veel meegemaakt. Zijn belevenissen heeft hij opgeschreven in het boek Diender in naam van de koning(in). Hij beschrijft 125 verschillende voorvallen en dilemma’s. Het is een boek geworden waar politiemensen, boa’s, hulpverleners en vele anderen lessen uit kunnen halen. Ed Jissink is op 15 mei 2024 te gast bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Hij houdt dan om 20.00 uur een inleiding.
Ed is begonnen in Assen, waar hij te maken kreeg met de Zuid-Molukkers die daar woonden. De verhouding tussen politie en Molukkers is in de jaren zeventig gespannen. Ook de Nacht van Assen hield de gemoederen bezig. Rondom de TT van Assen liep het regelmatig uit de hand. Wat deed de politie? In 1987 kwam hij in Nijmegen terecht. Hij was in eerste instantie personeelsfunctionaris om vervolgens op te klimmen naar assistent rayonchef en rayonchef. Hij zag het politiewerk zowel van achter zijn bureau als op straat. Het district Nijmegen van het korps rijkspolitie en de gemeentelijke politiekorpsen in de regio Gelderland-Zuid fuseerden tot 1 regiokorps. De politiecultuur veranderde en wat betekende dat voor politie en burger? Zijn belevenissen in Nijmegen komen tijdens de lezing uitgebreid aan bod. Hij vertelt over een dreigende aanslag op de Vierdaagse, het miljoentje van Dales, de politie en de krakersacties en de onverwachte ongeregeldheden tijdens het EK voetbal.
De lezing wordt gehouden op 15 mei in de Mariënburgkapel te Nijmegen. Vanaf 19.30 uur staan de koffie en thee klaar. Om 20.00 uur begint de lezing. Deze duurt een klein uur. Wilt u zeker zijn van een plekje? Koop dan alvast een ticket via de knop hieronder of aan de balie in het Huis vd Nijmeegse Geschiedenis. De entree bedraagt 5 euro, vrienden van het Huis kunnen gratis naar binnen.