Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Lezing: de Muntenbuurt en het Bombardement op Nijmegen in 1944

Lezing: de Muntenbuurt en het Bombardement op Nijmegen in 1944

Op 22 februari 2024 is het 80 jaar geleden, dat Nijmegen werd gebombardeerd. Bijna 800 burgers vonden de dood. Zeven maanden later, op 20 september 1944, werd Nijmegen door de geallieerden bevrijd, maar de doorstoot naar het noorden mislukte en Nijmegen werd frontstad. Maandenlang werd de stad bestookt met bommen en granaten en opnieuw verloren vele honderden burgers het leven.

Bart Janssen (*01-02-1944) ontsnapte bij het bombardement op miraculeuze wijze aan de dood en in zijn jeugd hoorde hij van zijn ouders en grootouders hoeveel geluk hij op die 22e februari 1944 had gehad. In 1968 erfde hij van zijn oma een doos met bidprentjes, rouwkaarten, krantenknipsels en meer documentatie over de Nijmeegse oorlogsslachtoffers. De doos werd de opmaat naar twee boeken.  

In 1994, na de 50-jarige herdenking van het bombardement, zocht hij contact met de honderden nabestaanden, vrienden, klasgenoten, buren en bekenden van de vele slachtoffers van de oorlog in Nijmegen en begon hun dramatische verhalen op papier te zetten. In 2005 verscheen “De pijn die blijft” met 700 pagina’s vol verdriet over het grote bombardement van 22-02-1944. Maar hij ging door en in 2019 publiceerde hij “Het verdriet van Nijmegen”, dat in 1400 pagina’s beschreef hoeveel leed Nijmegen gedurende de hele oorlog te verwerken kreeg. 

Het is nu 80 jaar geleden en de meeste geïnterviewde nabestaanden zijn overleden, maar de verhalen moeten verteld blijven. Voor Bart Janssen een reden om in dit herdenkingsjaar met een lezing langs diverse locaties te gaan om overal te vertellen hoeveel verdriet en ellende WO-II teweeg heeft gebracht. In alle wijken van onze stad waren slachtoffers te betreuren. In deze lezing besteedt Janssen specifiek aandacht aan de slachtoffers met een band met de de Muntenbuurt en aan de begrafenis van de slachtoffers op de begraafplaats aan de Graafseweg. 

Via onderstaand formulier kun je je opgeven voor het bijwonen van deze bijzondere lezing. Let op: deze vindt plaats in De bibliotheek aan de Muntweg, niet in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Kosten voor de lezing bedragen 7 euro, te betalen aan de deur.

Datum

07 mei 2024
Verlopen!

Tijd

19:30 - 21:00

Kosten

€7.00

Locatie

Openbare Bibliotheek, locatie de Muntweg
Muntweg 207, 6532 TH, Nijmegen
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/