Lezing: Galgenveld en het Bombardement op Nijmegen
Op 22 februari 2024 was het 80 jaar geleden, dat Nijmegen werd gebombardeerd. Bijna 800 burgers vonden de dood. Zeven maanden later, op 20 september 1944, werd Nijmegen door de geallieerden bevrijd, maar de doorstoot naar het noorden mislukte en Nijmegen werd frontstad. Maandenlang werd de stad bestookt met bommen en granaten en opnieuw verloren vele honderden burgers het leven.
Bart Janssen (*01-02-1944) ontsnapte bij het bombardement op miraculeuze wijze aan de dood en in zijn jeugd hoorde hij van zijn ouders en grootouders hoeveel geluk hij op die 22e februari 1944 had gehad. In 1968 erfde hij van zijn oma een doos met bidprentjes, rouwkaarten, krantenknipsels en meer documentatie over de Nijmeegse oorlogsslachtoffers. De doos werd de opmaat naar twee boeken.
In 1994, na de 50-jarige herdenking van het bombardement, zocht hij contact met de honderden nabestaanden, vrienden, klasgenoten, buren en bekenden van de vele slachtoffers van het bombardement en begon hun dramatische verhalen op papier te zetten. In 2005 verscheen “De pijn die blijft” met 700 pagina’s vol verdriet over de immense ramp van 22-02-1944. De honderden foto’s van de slachtoffers, die hij voor zijn eerste boek verzamelde, hangen tegenwoordig aan de muur van het stadhuis.
Maar hij ging door en in 2019 publiceerde hij “Het verdriet van Nijmegen”, dat in 1400 pagina’s beschreef hoeveel leed Nijmegen gedurende de hele oorlog te verwerken kreeg.
Het is nu 80 jaar geleden en de meeste geïnterviewde nabestaanden zijn overleden, maar de verhalen moeten verteld blijven. Voor Bart Janssen een reden om in dit herdenkingsjaar met een PowerPointpresentatie langs diverse wijkcentra en andere locaties te gaan om overal te vertellen hoeveel verdriet en ellende WO-II teweeg heeft gebracht. In alle wijken van onze stad waren slachtoffers te betreuren. In deze lezing besteedt Janssen speciale aandacht aan de slachtoffers uit Galgenveld en de Indische Buurt.
Op 9 oktober a.s. vindt van 14.00 tot 16.00 uur in samenwerking met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een presentatie plaats in het Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, Nijmegen. Iedereen is van harte welkom.