Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Lezing: Leven en sterven in frontstad Nijmegen

Lezing: Leven en sterven in frontstad Nijmegen

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nijmegen gedurende een half jaar ‘frontstad’ was. De stad lag in de vuurlinie van de strijd tussen het Duitse leger en de legers van Amerikanen, Britten en Canadezen. De Duitsers hadden zich ingegraven in Arnhem en de Betuwe, van waaruit de Waalstad ook na haar bevrijding tot maart 1945 voortdurend onder vuur genomen werd. Ook vanuit het Reichswald werd op Nijmegen gevuurd. Het kostte zo’n 800 Nijmegenaren het leven. Het aantal doden en de omvang van de verwoestingen van september tot maart waren zelfs groter dan die van het bombardement van 22 februari. Het leven in de stad was gevaarlijk. Toch probeerden de Nijmegenaren hun leven zo goed mogelijk op te pakken. In de frontstadperiode groeide de geallieerde troepenconcentratie in en rond de stad. Begin 1945 lagen tussen Waal en Maas bij Nijmegen honderdduizenden manschappen. Veel militairen waren ingekwartierd bij de Nijmegenaren. Door de verwoesting van woningen moesten gezinnen hun woning met andere delen om zo de woningnood enigszins te lenigen.

Bart Janssen heeft in zijn boek Het verdriet van Nijmegen 1940 – 1945 beschreven wat de impact van de Tweede Wereldoorlog voor Nijmegen was.  Het boek is het resultaat van 14 jaar onderzoek en interviews met ooggetuigen en nabestaanden. Bart geeft op 12 november een lezing over Nijmegen in de frontstadperiode. Hij vertelt de verhalen van ooggetuigen van het leven en sterven in een frontstad.

De lezing van Bart Janssen begint om 20.00 uur in de Marienburgkapel. Deze lezing is voor vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gratis. Anderen betalen 5 euro. Wil je zeker zijn van een plekje? Koop dan alvast een ticket via de website of aan de balie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. Wij zijn dinsdag tot en met zondag geopend. Kijk naar de openingstijden op deze website.


Datum

12 nov 2024

Tijd

20:00 - 22:00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/