Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Lezing: Nijmegen gebombardeerd! [VOL]

Lezing: Nijmegen gebombardeerd! [VOL]

Op 22 februari 2024 is het 80 jaar geleden dat Nijmegen werd gebombardeerd. Er vielen bijna 800 doden en ongeveer 2000 gewonden. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat stil bij deze gebeurtenis met een lezing van Ber Jansen, stadgids bij Gilde Nijmegen. Er is vanaf 1 februari hierover ook de tentoonstelling Twee minuten te zien in de Mariënburgkapel.

Door het bombardement van de Geallieerden werd op 22 februari 1944 een groot deel van de oude historische binnenstad van Nijmegen en het station werd onherstelbaar beschadigd. Daarmee is het bombardement van Nijmegen één van de grootste rampen die Nederland in de 20ste eeuw hebben getroffen. Na de oorlog werd aan deze gebeurtenis weinig aandacht besteed. Pas twintig jaar na het bombardement werd het voor het eerst herdacht.

Ber Jansen vertelt in een lezing van drie kwartier de gevolgen van het bombardement. Hij zet de gebeurtenissen overzichtelijk op een rij. Waar vielen de meeste slachtoffers en waarom was het aantal slachtoffers zo hoog? Hij gaat in of het een vergissingsbombardement van de Geallieerden was en waarom was er na de oorlog zo weinig aandacht voor. De lezing duurt van 16.00 tot 16.45 uur. Daarna is er gelegenheid om te reageren.

Deze lezing wordt gehouden op zondag 18 februari 2024 in de Mariënburgkapel te Nijmegen. De inloop start om 15:30 en de lezing begint om 16.00 uur. De lezing is gratis toegankelijk voor vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Anderen betalen 5 euro. Koffie en thee is bij de prijs inbegrepen. Meld je aan via onderstaand formulier:

Datum

18 feb 2024
Verlopen!

Tijd

15:30 - 17:00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/