Home Events - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lezing Lezing: Nijmegen tijdens Market Garden

Lezing: Nijmegen tijdens Market Garden

Brenda Meuleman uit Nijmegen schrijft historische romans. Haar laatste boek “Ik zie je aan de overkant’ gaat over het Nijmegen in september 1944. Vlak voor en tijdens Operatie Market Garden. Het boek is ontstaan na uitgebreid onderzoek van de gebeurtenissen in en rond de stad in de Tweede Wereldoorlog. Brenda neemt je tijdens de lezing mee naar die gebeurtenissen in de stad. Hoe zag de stad eruit toen de geallieerden in Nijmegen arriveerden? Wat gebeurde er in de dagen rond de bevrijding van Nijmegen? Wat voor spanningen waren er in de dagen rond de Operatie Market Garden en welke rol speelde het verzet?

In het boek volgen we een Amerikaanse parachutist die vanuit zijn legerbasis in Engeland vertrekt en in het ongewisse springt in een land waar hij nog nooit van heeft gehoord. Ondertussen leren we drie vrouwen kennen: een moeder en haar twee dochters, waarvan er één betrokken is bij een verzetsgroep. Alledrie plegen ze verzetsdaden en ondervinden de gevolgen daarvan. Een en ander is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Brenda vertelt welke locaties in haar boek voorkomen en waarom ze die gekozen heeft. In het boek komt ook Heinrich Himmler voor. Hij zou in Nijmegen zijn geweest tijdens de Operatie Market Garden om een gevangene in de Belvédère toren te ondervragen. Is dit waar gebeurd?

De lezing van Brenda Meuleman wordt gehouden op woensdagavond 11 september in de Mariënburgkapel te Nijmegen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 20.40 uur. Daarna is er tijd om te reageren op haar verhaal. Wil je deze lezing bijwonen meld je dan aan. Vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kunnen de lezing gratis bijwonen. Anderen betalen 5 euro. Koffie en thee is bij de prijs inbegrepen.


Datum

11 sep 2024

Tijd

20:00 - 22:00

Locatie

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)
Categorie

Organisator

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Email
info@hvdng.nl
Website
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/