header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Aalders, G.J.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Aalders, G.J.
Andere naam (namen):
  • Aalders, Gerardus Johannes

Geboortedatum: 1931
Overlijdensdatum: 1998
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Op zijn veertiende begon Aalders, die verder geen beroepsopleiding kreeg, bij de verffabriek aan de Groenestraat. Hierop zouden nog 32 werkgevers volgen, voornamelijk in de bouw, waar hij zich als schilder bekwaamde. Aalders was op zijn achttiende door zijn vader lid van de katholieke bouwbond St. Joseph. Geer en zijn oudere broer Ben werden na het overlijden van hun vader in 1967 actief in de Wijkraad Bottendaal en later in de vakbeweging, Geer in de katholieke bouwbond en Ben in het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV). Begin 1972 werd Geer voorzitter van de Wijkraad. Hij oefende deze functie een jaar uit. In maart 1973 kwam Aalders in het afdelingsbestuur van de bouwbond. Later werd hij lid van de districtsraad en de landelijke bondsraad. In Nijmegen werd hij secretaris van de afdeling en in 1981 voorzitter. Bovendien kwam hij in 1979 namens de bouwbond in het algemeen bestuur van het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV), afdeling Nijmegen, waarvan hij penningmeester werd. In 1973 trad hij in dienst bij het bouwbedrijf Tiemstra waar hij voorman en vervolgens voorman-opleveraar werd. Als vakbondsman werd hij in de ondernemingsraad gekozen. Na een paar jaar stopte hij met dit werk.

Bij het aantreden als penningsmeester van het Nijmeegse NKV en de verkoop van het daarmee gelieerde Unitas-pand ontfermde hij zich over het 'archief', een kamertje volgestouwd met dozen, ordners en stapels papieren. Hij begin het archief te ordenen. Aalders was bovendien een verzamelaar. Hij kocht op rommelmarkten boeken, borden of voorwerpen die iets wat met de vakbeweging te maken had. Samen met Johan Biemans, voorzitter van de Nijmeegse NVV en andere personen die geïnteresseerd waren in de geschiedenis van de vakbeweging ontwikkelde hij plannen iets met het materiaal te doen. Het resultaat was een kleine tentoonstelling in 1981 bij gelegenheid van plaatselijke NKV- en NVV-jubilea. De reacties waren enthousiast en Aalders bezocht de mensen die zeiden nog vakbondsmateriaal te hebben. De verzamelde vakbondsarchieven werden door de kaholieke St. Jan Stichting, in de wandelgangen als snel bekend als 'Vakbondsarchief Nijmegen', in 1981 ondergebracht in het pand Burghardt van den Berghstraat 141. In 1989 werd de stichting officieel veranderd in Stichting Vakbonds Historisch Archief Nijmegen en omstreken.

Beroep en activiteiten

Schilder, voorman, vakbondsbestuurder

Familie

Gerardus Johannes (Geer) Aalders werd op 12 december 1931 te Nijmegen geboren als tweede kind van Geertruida Roelofsma (1907-1978) en Gerhard Johann Aalders (1903-1967). Op 23 januari trouwde hij me Gesina Theodora Louisa Sewalt (1932-1998), met wie hij in 1953 dochter Louise Geertruida Gesina en in 1957 zoon Gerardus Johannes Lambertus kreeg. Hij overleed op 29 juni 1998 in Nijmegen.

Woonplaats(en)

1931-1998:Nijmegen

Bronnen

  • J.A.E. Kuys (eindredactie), Biografisch Woordenboek Gelderland, deel 4, Bekende en onbekende mannen en vrouwen uit de Gelderse geschiedenis, Hilversum 2004

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden