Aanslagen op Waalbrug en spoorbrug (1944)

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De Tweede Wereldoorlog in Nijmegen

Alles over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

Om de geallieerden te dwarsbomen kwamen de Duitsers kort na operatie Market Garden met een gewaagd plan om alsnog de bruggen bij Nijmegen op te blazen. Op 29 september 1944 gingen twaalf kikvorsmannen van Duitse marine in alle vroegte de Waal in. Ze hadden bommen bij zich die ze op de Waalbrug en spoorbrug moesten plaatsen. Uiteindelijk wisten twee kikvorsmannen de spoorbrug te bereiken en de bommen op de pijlers te plaatsen. Rond 6 uur 's ochtends klonk er een harde knal en stortte de middelste boog van de spoorbrug in de rivier.

De overige kikvorsmannen waren minder succesvol. Zij werden ontdekt en kwamen zwaar onder vuur te liggen. Zij probeerden nog de bommen op de verkeersbrug te plaatsen, maar door de stress werden de bommen volkomen verkeerd geplaatst. Bij de ontploffing deden de bommen nauwelijks schade aan de brug. Gelukkig bleef Nijmegen de pech bespaard om voor de tweede keer in de oorlog de Waalbrug te verliezen!

Bronnen


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...