Aanvangsdatum Vierdaagse

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse

startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=1731155164%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=35200571"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De voorzitter van de Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer J. Schippers biedt aan waarnemend marsleider kapitein J.N. Breunese de erepenning van "Nijmegen Vooruit" aan tijdens de vlaggenparade op het Molenveld op de maandagmiddag van de 25e Vierdaagse (1935).

De Vierdaagse start op de derde dinsdag van juli. Dit is niet altijd zo geweest. De allereerste Vierdaagse begint daags na Koninginnedag, 1 september 1909. In 1910 en in 1911 is de eerste wandeldag een zaterdag in de maand juli. In 1912 is het de dinsdag in de laatste volle week van augustus en in 1913 de woensdag van die week, zodat iedereen op Koninginnedag thuis is. In 1920 probeert de Bond het weer eens op de eerste dagen van september: van donderdag 2 tot en met zondag 5 september. Blijkbaar bevallen die dagen niet zo goed, want daarna wordt de Vierdaagse altijd van dinsdag tot en met vrijdag georganiseerd. Wel schuift men nog tussen de maanden juli en augustus. J.N. Breunese bepaalt dat 'zijn' Vierdaagse in het vervolg wordt gehouden in de laatste volle week van juli. In het kader van de internationale wandelkalender bepaalt de KNBLO het begin van de Vierdaagse op de derde dinsdag in juli, wat iets anders is dan de derde week van juli.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...