Algemene begraafplaats Hatert

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Vossendijk
In gebruik vanaf: vijftiende eeuw
In gebruik tot en met: 1881


Geschiedenis

De Algemene Begraafplaats van Hatert lag ten noordoosten van de dorpstoren, naast de hervormde kerk. Er was sinds de Reformatie een gedeelte voor Nederlands hervormden en een voor rooms-katholieken, maar deze laatste groep zal na 1848 geen gebruik meer gemaakt hebben van deze begraafplaats. Van 1848 tot 1860 begroeven de katholieken hun doden op het rooms-katholieke kerkhof aan de Dennenstraat in Neerbosch. In 1860 kregen de Hatertse katholieken hun eigen begraafplaats aan het Kerkstraatje (sinds 1964 Angerensteinstraat).

Op 5 juli 1881, na de opening van de nieuwe algemene begraafplaats aan de Graafseweg, besloot het gemeentebestuur de algemene begraafplaatsen in het schependom te sluiten. Op 27 december van hetzelfde jaar werd voor Hees en Neerbosch echter tot een overgangsregeling besloten, zodat de daar nog beschikbare ruimte zo goed mogelijk benut werd. Bij besluit van Burgemeester en Wethouders van 7 oktober 1890 werden de begraafplaatsen in Hees en Neerbosch met onmiddellijke ingang gesloten. De oude begraafplaats van Hatert was op grond van het oorspronkelijke besluit al in 1881 gesloten.

Het terrein van de voormalige Algemene Begraafplaats in Hatert werd in 1882 eigendom van de Heilige Antonius Abt parochie, die er een lagere school met speelplaats bouwde.

Begraafregisters

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beschikt over een begraafregister van de Algemene Begraafplaats in Hatert betreffende de periode 1796-1810 (RAN, Retroacta Burgerlijke Stand, inv.nr. 1264). In de studiezaal van het RAN is dit begraafregister digitaal en op microfiche te raadplegen.

Bronnen

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 47-50.
  • R. Croes en B. Jansen, Hatert dorp van onze jeugd en voorouders: het leven te Hatert en zijn inwoners tussen 1900 en 1958: met topografische kaarten van Hatert, Nijmegen 1999, p. 168.
  • P. Eijkhout, De oude begraafplaatsen in Hees-Neerbosch-Hatert, Nijmegen 2006 .

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...