Algemene begraafplaats Jonkerbos

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Winkelsteegseweg
In gebruik vanaf: 1948
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

In de jaren veertig van de twintigste eeuw ontstond behoefte aan een nieuwe begraafplaats voor rooms-katholieken. De katholieke begraafplaats aan de Daalseweg zou worden gesloten en die aan de Dennenstraat in Neerbosch kon niet meer uitbreiden. Het nieuwe kerkhof moest aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een goede bereikbaarheid per fiets en openbaar vervoer en het mocht niet te dicht bij bestaande bebouwing liggen.

Aanvankelijk werd door de gemeente en het dekenaat gedacht aan een aantal percelen aan de Grootstalseweg. De eigenaren van deze percelen wensten deze echter niet te verkopen en de initiatiefnemers moesten op zoek naar een andere locatie. In 1948 kreeg het bestuur van de Instelling R.K. Begraafplaats in het Dekenaat Nijmegen toestemming voor het aanleggen van een begraafplaats aan de Winkelsteegseweg. Nog datzelfde jaar werd het kerkhof door deken van Dijk ingezegend. Bij een statutenwijziging in 1975 verviel de voorwaarde dat Jonkerbos alleen voor rooms-katholieken was bestemd, zodat deze begraafplaats een algemeen karakter heeft gekregen. Inmiddels is begraafplaats Jonkerbos in beheer van de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen.

Begraafregisters

De begraafregisters van begraafplaats Jonkerbos over de periode 1949 tot heden zijn beschikbaar op het kantoor van de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen. Voor inzage kunt u telefonisch contact opnemen met de stichting of langskomen op het kantoor aan de Winkelsteegseweg 78-80 in Nijmegen (2007).

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, voorlopig inv.nr. 1273.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 68-69.
  • Stichting Begraafplaatsen Nijmegen

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...