Algemene begraafplaats Neerbosch

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Dorpsstraat
In gebruik vanaf: vijftiende eeuw
In gebruik tot en met: 1890


Geschiedenis

De Algemene Begraafplaats te Neerbosch lag ten noorden van het Witte kerkje aan de Dorpsstraat. Dit kerkje was toegewijd aan St. Antonius Abt tot het in 1591 overging op de hervormden. Op het kerkhof werden na de Reductie zowel Nederlands hervormden als rooms-katholieken begraven. Vanaf 1848 werden katholieken begraven op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Dennenstraat in Neerbosch. In de hervormde kerk is er begraven tot 1829.

Het kerkhof bij het Witte kerkje sloot in 1890 zijn poorten, omdat er sinds de opening van de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg in 1881 geen overledenen meer ter aarde waren besteld. Tegenwoordig is het kerkje aan de Dorpsstraat in gebruik als showroom van een fabrikant van paramenten. Op de begraafplaats zijn nog 30 grafstenen aanwezig.

Begraafregisters

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beschikt over een aantal begraafregisters van de Algemene Begraafplaats in Neerbosch. Deze betreffen de periodes 1797-1801 en 1801-1810 (RAN, Retroacta Burgerlijke Stand, inv.nr. 1271). In de studiezaal van het RAN zijn deze begraafboeken digitaal en op microfiche te raadplegen Daarnaast is er nog een lijst van op het ‘gereformeerde kerkhof te Neerbosch’ begraven personen uit het jaar 1870 (Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen 1810-1946, voorlopig inv.nr. 21323).

Bronnen

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 47-50.
  • P. Eijkhout, De oude begraafplaatsen in Hees-Neerbosch-Hatert, Nijmegen 2006.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...