header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Antwerpse wandtapijten (1677)

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Bovenstaand detail van de Feltmankaart toont, rood omcirkeld, de Kwartierskamer waar de Antwerpse wandtapijten kwamen te hangen.
De Gedeputeerdenpoort met daarboven de Kwartierskamer.
Eén van de in Antwerpen gekochte wandtapijten: ‘Aeneas ontmoet zijn moeder Venus’ . Aeneas had na de ondergang van Troje van de goden opdracht gekregen in Italië een nieuw rijk te stichten. Hij belandde na een storm echter op de kust van Noord-Afrika waar hij een jageres ontmoette. De jageres bleek zijn moeder te zijn.

De Nederlandse, Deense, Spaanse en keizerlijke ambassadeurs verzochten het stadsbestuur van Nijmegen het stadhuis als vergaderruimte te mogen gebruiken. De stadsbestuurders stemden hiermee in. Er zouden vredesonderhandelingen plaatshebben in de Kwartierskamer. Hier vergaderden meestal de Gedeputeerden van het Kwartier van Nijmegen.[1] De Nederlandse ambassadeurs vonden het interieur niet representatief genoeg voor de ophanden zijnde gebeurtenissen en wilden dat de ruimte werd opgeknapt. Besloten werd een aantal wandtapijten aan te schaffen. De stadsbestuurders waren echter niet bereid hiervoor financiële middelen vrij te maken. Ook de ambassadeurs voelden er weinig voor de kosten op zich te nemen en stelden de stad ervoor verantwoordelijk. Ten einde raad besloten de Gedeputeerden van het Kwartier van Nijmegen dat de Staten-Generaal de tapijten maar moesten aanschaffen.[2]

Toen in het tweede kwartaal van 1677 via een ingewikkelde constructie het geld eindelijk voorhanden was werd besloten om twee series wandtapijten (gobelins) aan te schaffen.[3] Zij werden gekocht in Antwerpen, destijds een belangrijk centrum van tapijtweefkunst. De eerste serie tapijten laat het verhaal van de lotgevallen van Aeneas zien naar het epos van Vergilius, de tweede serie heeft de Metamorfosen van Ovidius als onderwerp.[4] Beide thema’s stammen uit de klassieke oudheid, een periode die in de zeventiende eeuw bijzonder populair was.

Voetnoten

  1. J.A.M. van ’t Hooft, Nijmegen en de vredesonderhandelingen: 1676-1679, Nijmegen z.j., p. 57. Het ‘Kleine Raadhuis’ was middels een deur verbonden met het stadhuis.
  2. H.G.M. de Heiden, ‘’T Meubleren van de plaetse van de vreedehandelingen’, in: Numaga: tijdschrift gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving 25 (1978), p. 188-189.
  3. Zie voor meer uitleg over deze ‘lastige constructie’ p. 189-190 van het artikel van De Heiden.
  4. P. van der Heiden, ‘1672-1702 Centrum van Europa’, in: De 20 dagen van Nijmegen 8 (2006), p. 190.

Bronnen en verwijzingen

Onderzoek naar locaties m.b.t de Vrede van Nijmegen door Nick van Kleef in opdracht van het Regionaal Archief Nijmegen. Zie ook de startpagina over de Vrede van Nijmegen


Op de website van de Vrede van Nijmegenpenning staan beschrijvingen van alle wandtapijten.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 49.08" N, 5° 51' 56.91" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden