April 2008
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in april 2008 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2008.
KRONIEK 2008 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 7 In de Schepenhal onthult minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst haar burgemeestersportret. Het kunstwerk, vervaardigd van in brons gegoten laagjes hout, is gemaakt door Jeroen Henneman.
- 10 Kunstliefhebbers kunnen vanaf vandaag op de gemeentelijke website www.nijmegen.nl/kunstopstraat gedetailleerde informatie vinden over Nijmeegse kunstwerken in de openlucht. Voor de inventarisatie was veel archiefonderzoek nodig. Studenten Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit hebben hieraan meegeholpen.
- 11 Naar schatting vijftig krakers nemen bezit van het voormalige tpg-gebouw aan het Stationsplein, dat eigendom is van de gemeente. Volgens de krakers staat de voor sloop bestemde kantoorkolos al jaren leeg. De gemeente bestrijdt dit en doet aangifte.
- 12 De opening van het Lentse voorzieningenhart De Ster door wethouder Paul Depla wordt opgeluisterd door een optocht van fantasiefiguren en -voertuigen en door muziekvoorstellingen.
- 17 De gemeente Nijmegen betaalt de naheffing van zo’n 65.000 euro die de fiscus oplegde aan oud-burgemeester Guusje ter Horst voor privégebruik van haar dienstauto. Daar is niet iedereen blij mee. Nijmegen scoort goed op de lijst van meest aantrekkelijke woonsteden in de Atlas voor gemeenten. Van de vijftig grote steden eindigt Nijmegen als negende. In 2005 bekleedde de Waalstad nog de twaalfde plaats, in 2006 de veertiende.
- 18 De toekomst van het Gebroeders Van Limburgfestival is veiliggesteld. Na eerder een subsidieverzoek te hebben afgewezen, stelt de provincie toch 70.000 euro ter beschikking.
- 23 De gemeenteraad stemt vrijwel unaniem in met het bestemmingsplan voor de nieuwe stadsbrug. Daarmee komt een einde aan jarenlange procedures. Medio 2010 kan de bouw beginnen.
- 24 In het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek begint de expositie Nijmegen tussen bezetting en bevrijding. Museumdirecteur Wiel Lenders wil daarmee de aanzet geven tot een integrale geschiedschrijving van Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog.
- 25 De gemeenteraad wil het Nijmeegs verzet in de Tweede Wereldoorlog een prominentere plaats geven in de geschiedenis van de stad. Ondanks enkele aanzetten daartoe is er nog altijd geen integrale studie over dit onderwerp verschenen. – Zestien personen ontvangen een lintje uit handen van burgemeester Thom de Graaf. Onder hen zijn zeven vrijwilligers en zes hoogleraren van de Radboud Universiteit.
- 26 De Batavierenloop voor studenten, de grootste estafetteloop ter wereld, is gewonnen door een team van de Rijksuniversiteit Groningen. Er namen circa 7.500 studenten deel.
- 28 Het 22ste Internationaal Orgelconcours in de Sint-Stevenskerk, dat in september zou worden gehouden, wordt afgelast vanwege het lage aantal inschrijvingen: acht, terwijl dat er normaal rond de vijfentwintig zijn. Een van de redenen is de moordende concurrentie van andere steden.
- 30 Overal in de stad wordt Koninginnedag gevierd met activiteiten voor jong en oud. Voor het eerst sinds 1996 vindt in de Sint-Stevenskerk het gratis toegankelijke Oranjeconcert plaats.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...