header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Arens, Dr. H.J.A.C.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Arens, Dr. H.J.A.C.
Andere naam (namen):
  • Hermanus Josephus Aloijsius Caecilia Arens

Geboortedatum: 22/11/1914
Overlijdensdatum: 22/10/2005
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Hermanus Josephus Aloijsius Caecilia (Herman) Arens werd in 1914 geboren in Nijmegen. Na zijn schooltijd op het Canisius College verhuisde hij naar Amsterdam. Hij volgde een opleiding tot vlieger op vliegbasis Soesterberg en ging in 1938 naar Nederlands-Indië, waar hij gezagvoerder werd op commerciële lijnvluchten. Toen de Japanners Nederlands-Indië bezetten wist hij halsoverkop naar Australië te vluchten. Hij kwam in de Verenigde Staten terecht en leidde daar Nederlandse vliegeniers op tot aanvalspiloot. Ook zelf voerde hij aanvalsvluchten uit boven Nederlands-Indië. Voor zijn acties kreeg hij diverse militaire onderscheidingen.

Na de oorlog verbleef Arens enige tijd in Nederlands-Indië alvorens met zijn echtgenote Ans naar de Verenigde Staten te emigreren. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Florida en werd in 1956 benoemd tot advocaat en raadsman van het Hooggerechtshof. In 1967 promoveerde hij tot doctor in de rechten.

Arens werkte voor de National Geographic Society, onder andere als secretaris van de voorzitter, en daarna bij het bedrijf Quality Engraving and Design, Inc. (QED), waar hij driedimensionale luchtfoto’s produceerde. Hij en zijn vrouw woonden en werkten vooral aan de oostkust van de Verenigde Staten, zoals in Florida en Maryland. Hij overleed in 2005, ruim 90 jaar oud.

Beroep en activiteiten

Piloot, vliegtrainer, advocaat

Woonplaats(en)

1914-1921:Lange Hezelstraat Nijmegen

1921-1935:Nijmegen Oude Stadsgracht 51 locatie in googlemaps

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2010, 2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden