Augustus 1995

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in augustus 1995. Zie voor verantwoording en overzicht de jaarkroniek van 1995 of gebruik de navigatiebalk onderaan het artikel.

1 Vanaf vandaag gaan de Scholengemeenschap Nijmegen-West en het Dominicuscollege samen onder de naam 'Dominicus College Nijmegen-West'. De nieuwe schoolgigant telt 1200 leerlingen. Er zijn plannen voor nieuwbouw aan de Energieweg.

1-5 De 22ste Internationale Fietsvierdaagse Nijmegen. De hitte heeft ervoor gezorgd dat er minder deelnemers zijn dan vorig jaar.

5 Berichten over een spectaculaire miljoenen-transactie in de Nijmeegse horeca. De Groningse cafémagnaat Sjoerd Kooistra blijkt in één klap de cafés De Stoof, De Deut en De Opera aan het zogenoemde Koningsplein te hebben gekocht en daarbij ook nog eens bakkerij Pulles en restaurant Kota Radja aan de Molenstraat.

8 De restauratie van de St. Jozefkerk aan het Keizer Karelplein kan deze maand van start gaan, zo bericht de krant. Voor het herstel van de glas-in-loodramen van Jan Toorop moeten nog extra fondsen gevonden worden.

10 De Nijmeegse chipsfabriek van Philips is in Amerika uitgeroepen tot 'Fab of the year 1995'. De bijbehorende plaquette wordt vandaag in Nijmegen gepresenteerd.

11 Smulpapen kunnen weer genieten tijdens de manifestatie 'Waalkade a la carte'. Nijmeegse restaurateurs presenteren er het fijnste uit hun keukens.

13 Op klaarlichte dag ontsnappen twee jongens uit de onlangs vernieuwde rijksinrichting De Hunnerberg door over het vijf meter hoge hek te klimmen. In vier maanden tijd zijn er nu al veertien jongens ontvlucht. De bewoners van het nabij gelegen Rode Dorp tonen zich uiterst verontrust. Een week later wordt hun extra beveiliging van de inrichting toegezegd. - Koen Morshuis van café De Stoof wint de jaarlijkse oberrace en mag zich de snelste ober van Nijmegen noemen. Voor een zeer vlotte bediening kan men ook terecht bij café Daen aan de Grotestraat, dat het snelste bedieningsteam heeft.

14 De kermisexploitanten breken de wijkkermis in Heseveld voortijdig op. Zij houden het voor gezien, nu de kermissfeer grondig wordt bedorven door een grote groep bier drinkende jongeren, die er provocerend rondhangt.

17 De bewoners van de straten tussen de Groesbeekseweg en St. Annastraat la ten een massaal protest horen tegen de wijze waarop de gemeente is gekomen met plannen voor betaald parkeren in hun buurt.

18 Vandaag lekt uit dat minister Dijkstal en staatssecretaris Van de Vondervoort aan de ministerraad hebben voorge steld een aantal regiobesturen, waar onder Arnhem-Nijmegen, over enige jaren op te heffen. Geen uitzicht dus op een miniprovincie. Het nieuws valt slecht bij de bestuurders in het KAN-gebied.

21-25 Laatste vakantieweek en dus weer tijd voor de kinderdorpen. De kinderen gaan in zes Nijmeegse wijken aan de slag.

22 De gemeente voert regels voor houseparty's in.

30 De architect Ben van Berkel krijgt de opdracht voor het ontwerp van het museum op het Kelfkensbos. De eerste keus van de jury was evenwel het ontwerp van het architectenbureau Benthem & Crouwel, maar dit vond de gemeente te duur. In de Nederlandse architectenwereld steekt een storm van verontwaardiging op over de opmerkelijke stap van het gemeentebestuur.

31 In de voormalige pastorie van de Molenstraatskerk wordt vandaag een winkel in herenmode geopend.


KRONIEK 1995
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december