Augustus 1999

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in augustus 1999 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 1999.


KRONIEK 1999
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december


  • 1 De tropische hitte bedreigt de 26ste editie van de Fietsvierdaagse. Daags voor de sluiting van de inschrijving hebben zich slechts 1500 peddelaars gemeld; normaal zijn dat er rond de 4000.
  • 3 De vrees van het bestuur van de Fietsvierdaagse wordt bewaarheid. Slechts 2948 fietsers verschijnen aan de start en dat hadden er 3500 moeten zijn om uit de kosten te komen.
  • 5 Bureau Toezicht in de Ziekerstraat heeft inmiddels 160 fietsen staan die in beslag zijn genomen wegens 'foutparkeren' in het centrum. Het is ook de toezichthouders onduidelijk, hoe de gedupeerde eigenaar kan weten dat de fiets in gemeentehanden is gevallen. Alleen bij aangifte bij de politie, zal die 'waarschijnlijk wel' wijzen op het bestaan van het bureau.
  • 6 Thuiszorg slaat alarm. Door structureel personeelstekort en de vakantie zijn honderd patiënten uit Nijmegen en regio op de wachtlijst terecht gekomen. Deze mensen moeten nu langer dan noodzakelijk in een ziekenhuis blijven, opgenomen worden in een verzorgingstehuis, of door familie opgevangen. Deze oneigenlijke situatie kan tot drie weken duren. De laatste dag van de Fietsvierdaagse kent geen uitvallers en brengt 2792 deelnemers aan de finish, 22 meer dan donderdag geregistreerd. Dit clubje beviel de gezelligheid onderweg gisteren dermate goed, dat men ruim over tijd in Nijmegen arriveerde. De feestvierders mochten vandaag gewoon starten.
  • 7 Delen van de stad worden opgeschrikt door een wel erg laag overvliegend vliegtuig. Achteraf blijkt het niet zo laag gevlogen te hebben, maar wel te behoren tot de grootste vliegtuigen ter wereld. Het gaat om een Russisch transportvliegtuig van het type Antonov 124, dat in afwachting van toestemming om te landen op het vliegveld Welschap bij Eindhoven een extra 'rondje' vloog.
  • 11 Ook in Nijmegen zonsverduistering, om 12.28 uur. De eclips, hier voor 95% volledig, zorgt voor een snelle temperatuurdaling van enkele graden en een schemerachtig licht. De bewolking, elders in Europa een grote spelbreker, opent zich hier precies op tijd om alle eclips-brildragenden te gerieven. Het leven in de stad valt gedurende twee en een halve minuut stil, terwijl tot ergernis van de eclipskijkers 'uit veiligheidsoverwegingen' de straatverlichting wordt ontstoken..
  • 12 Het personeel van de Oibibiovestigingen in Nijmegen, Roermond,Groningen en Amsterdam besluit het faillissement van hun werkgever aan te vragen, omdat men over de maanden juni en juli nog geen salaris heeft ontvangen. Een week eerder heeft het spiritueel centrum al aangekondigd de vestigingen in Roermond en Nijmegen te zullen sluiten.
  • 16 De Nijmeegse jeugd gaat sportief aan de gang. Tot einde zomer worden voor jongens en meiden van 6 tot 18 jaar in wijken en buurten de pleintjesactiviteiten georganiseerd. Onder deskundige leiding kunnen ze dit jaar basketballen, voetballen en skaten. Ter introductie is er straathockey, -tennis en -badminton.
  • 17 Museum Het Valkhof moet nog geopend worden, maar krijgt nu al een cadeau. Voor f 100.000,- koopt de gemeente de Canisius-collectie, een verzameling Romeinse grafstukken. De vondsten zijn gedaan in de jaren 1905 en 1906 bij de bouw van het Canisiuscollege aan de Berg en Dalseweg. De vinders, de paters Jezuïeten, stellen zich, conform de feeststemming, tevreden met een zacht prijsje.
  • 18 Vandaag wordt de renovatie van het Stationsplein symbolisch afgesloten met de plaatsing van een kunstwerk op de 'Ovatonde'. Het werk, van de kunstenaar Tony Cragg, bestaat uit drie onderdelen, ieder opgebouwd uit verschuivend gestapelde schijven. Wisselende gezichtshoeken leveren wisselende silhouetten op, aldus de beschrijving. - Aan de Waalkade is de Armada weer afgemeerd. Op de vloot met oldtimer schepen en pontons wordt de komende dagen een scala aan kleinkunst, poëzie, beeldende kunst, muziek en amusement aan cultuurminnend Nijmegen gepresenteerd.
  • 19 Voor Beeldende Kunst in de Etalage (BKE) is de start van de manifestatie "La Grande Finale" van 19 augustus tot 12 september tevens het einde. BKE is het slachtoffer van eigen succes. Voor deze 9de editie hebben zich diverse nationaal bekende kunstenaars gemeld, wat de kosten aan materiaal aanzienlijk verhoogt. Instanties als Prins Bernhardfonds en Mondriaanstichting willen daarvoor (nog) geen subsidie geven.
  • 21 Uit onderzoek van het Regionaal Orgaan voor Verkeersveiligheid blijkt, dat het aantal verkeersslachtoffers sinds 1995 weer toeneemt. In de periode 1993-1997 waren er in Nijmegen e.o. 19.000 ongevallen, waarvan 79 met dodelijke afloop. In de stad zijn de belangrijkste oorzaken het rijden door rood en het niet verlenen van voorrang.
  • 23 Ruzie in de gemeenteraad. GroenLinks, CDA en VVD vinden, dat ze geïnformeerd hadden moeten worden over alternatieven voor het fietspad langs de spoorbrug. Het plan van een groep projectontwikkelaars voor een hangbrug over de Waal tegenover de Grotestraat hadden de partijen graag in wil zien. B en W hebben het plan voor zich gehouden, omdat in hun optiek een dergelijke brug "van niks naar niks leidt".
  • 25 Stedenbouwkundigen komen met een plan om de Grote Markt het vooroorlogse aanzien terug te geven. Van gevel tot gevel moeten alle verhogingen en trappen verdwijnen, om zo een voetgangersparadijsje te scheppen op Markt en aangrenzende straten. De Monumentencommissie voelt veel voor deze plannen, mits ook de gevels van V&D en Hema worden aangepast.
  • 26 Het hoogste punt van het Cultureel Kwartier Mariënburg (film, muziek, theater, horeca) is bereikt. Tijd dus voor een feestje. Compagnie Doedel brengt voor de gelegenheid een vurige voorstelling met een hoog oertijd-gehalte. Het Poortgebouw ondergaat zijn vuurdoop als horecagelegenheid.
  • 28 Drukte uit ongewenste hoek op de nieuwbouw van het Goffertstadion.Inbrekers, vandalen en souvenirjagers vallen zowat over elkaar in de jacht op alles wat los of schroefvast zit. Stoeltjes, stukken grasmat, de lijm van de tegelzetters: alles verdwijnt. Noodgedwongen schakelt de stadiondirectie een professionele bewakingsdienst in. De werkgroep Hessenberg organiseert een ludiek, op de Middeleeuwen geënt, protestfestival tegen het Flash Gordonproject. Ruim 1000 bezoekers zetten hun handtekening onder een brandbrief aan het gemeentebestuur.
  • 31 De krant meldt dat de verhoudingen tussen de fracties in de gemeenteraad langzamerhand dusdanig verstoord zijn, dat een effectieve controle op het beleid van B en W zo goed als onmogelijk dreigt te worden. De oppositie pleit voor een onafhankelijke rekenkamer van niet-politieke deskundigen, om het beleid van de gemeente kritisch door te meten. CDA en VVD willen voorlopig niets van dit plan weten. - Zeshonderd willekeurig gekozen Nijmegenaren mogen meedenken over de naam voor de nieuwe winkelstraat op Mariënburg. Men mag kiezen uit: Lange Nieuwstraat, Zusterstraat (als tegenhangster van de Broerstraat), Raadhuisstraat, Nieuwe Stadsgracht (de oude gracht lag in de buurt), Marikenstraat, Kapellekensbaan (een suggestie van het Vlaams Cultureel Centrum), en Egmondstraat (Hof van Egmond, vroeger aan de Burchtstraat). In de loop van september wordt een definitieve keus gemaakt.

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...