header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Begraafplaats Kinderdorp Neerbosch

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Kinderdorp Neerbosch
In gebruik vanaf: 1879
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis[bewerken]

In 1863 begon Johannes van ’t Lindenhout (1836-1918) met de opvang van verwaarloosde wezen, eerst in de binnenstad aan de Lange Brouwerstraat en vanaf 1867 in Neerbosch. De nieuwe weesinrichting in Neerbosch werd gebouwd op een stuk bouwgrond bij boerderij ‘Het Spykerhof’. Op 9 mei 1867 opende de instelling haar deuren en op 27 december 1869 kreeg zij haar officiële naam ‘Weesinrichting Neerbosch’. In 1878 verleende het Nijmeegse gemeentebestuur toestemming voor de aanleg van een begraafplaats bij de Weesinrichting en in 1879 vond de eerste begrafenis plaats.

De Weesinrichting onderging de afgelopen eeuw veel veranderingen. Sinds 1998 is de instelling in handen van de Gelderse Stichting voor Jeugdhulpverlening, een stichting die zich bezig houdt met het ontwikkelen van jeugdzorg die past bij de huidige tijd. Sinds maart 2006 opereert de stichting onder de naam Lindenhout.

De begraafplaats op het terrein van de voormalige Weesinrichting, later Kinderdorp Neerbosch, is nog steeds in gebruik. De laatste tien tot vijftien jaar worden er incidenteel nog mensen begraven, voornamelijk oud-medewerkers van het Kinderdorp.

Begraafregisters[bewerken]

Begraafregisters van begraafplaats Kinderdorp Lindenhout zijn aanwezig in het van Lindenhoutmuseum te Neerbosch, Scherpenkampweg 58, Nijmegen. De registers lopen van 1878 tot heden (2007).

Bronnen[bewerken]

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 55-56.
  • Website van organisatie Lindenhout
  • Mededeling van de heer E. Woltjes, conservator van het Van Lindenhoutmuseum.

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden