header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Begraafplaats Monuta Rustoord

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Kwakkenbergweg
In gebruik vanaf: 1897
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis[bewerken]

Op 8 november 1895 kreeg de Nederlands hervormde gemeente Nijmegen toestemming van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groesbeek om aan de Kwakkenbergweg een bijzondere begraafplaats aan te leggen. Deze kwam tegenover het Israëlitische kerkhof aan de Postweg 60 te liggen en werd beheerd door de Nederlands hervormde diaconie van Nijmegen.

In 1897 vonden de eerste begrafenissen plaats op de locatie die de naam Rustoord kreeg. Als gevolg van de grensregeling tussen Nijmegen en Groesbeek ligt de begraafplaats sinds 1 januari 1915 binnen de gemeente Nijmegen.

In 1977 werd de begraafplaats eigendom van de Stichting Rouwcentrum en Begraafplaats Rustoord. Na een reglementswijziging op 7 januari 1978 wordt niet meer naar de levensovertuiging van de overledene gekeken, waardoor deze begraafplaats een algemeen karakter heeft gekregen. Inmiddels heeft Monuta Uitvaartverzorging het beheer overgenomen en is de naam veranderd in Begraafplaats Monuta Rustoord.

Begraafregisters[bewerken]

Alle begraafregisters van de periode 1897 tot heden zijn aanwezig op het kantoor van begraafplaats Monuta Rustoord, Postweg 60, 6223 LD Nijmegen. Belangstellenden kunnen de registers inzien na het maken van een telefonische afspraak.

Bronnen[bewerken]

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, voorlopig inv.nr. 1270.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 54-55.
  • N.D.N. Visser, Honderd jaar begraafplaats Rustoord Nijmegen. De geschiedenis van Rustoord (1897-1997), z.pl., z.j.

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden