Begraafplaats klooster Albertinum

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Heijendaalseweg
In gebruik vanaf: 1933
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

Op 18 februari 1930 kreeg het bestuur van de St. Dominicusstichting in Nijmegen toestemming een begraafplaats aan te leggen in de tuin van het aan de Heijendaalseweg te bouwen Albertinum klooster. De begraafplaats was al enige tijd gereed toen het klooster in 1932 geopend werd. Alleen overledenen van de orde der Dominicanen mochten en mogen er worden begraven.

In januari 1995 kreeg het klooster Albertinum een andere eigenaar, maar de begraafplaats en de toegangsweg vielen buiten de verkoop. De begraafplaats is nog in gebruik en volgens het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen is er nog voldoende plaats voor de 88 nog levende Dominicanen. Tot het voorjaar van 2007 werden hier 331 Dominicanen begraven.

Begraafregisters

Het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen (PAOD) beschikt over begraafregisters van de begraafplaats bij klooster Albertinum over de periode 1933-heden (PAOD, inv.nrs. 5372 en 5373). Het adres van het PAOD is Oude Kleefsebaan 2, 6571 BG Berg en Dal. Inzage in de begraafregisters kan alleen met toestemming van het bestuur van de Dominicanen, Postbus 909, 6500 AX Nijmegen. Vanaf eind 2007 worden de archiefstukken van het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen overgebracht naar het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in het klooster Sint Aegten in Sint Agatha. Ook dan dient u zich voor inzage eerst tot het bestuur van de Dominicanen te wenden (2007)

Bronnen

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 67.
  • Mededeling van de heer J. Welting O.P., archivaris van het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...